vremenska prognoza

Stiže promjena vremena: Gotovo cijela Hrvatska pod žutim alarmom zbog grmljavinskog nevremena

18.09.2023 u 23:20

Bionic
Reading

Slijede u većini Hrvatske i dalje razmjerno topli dani, ali i promjenjivi, tijekom kojih će povremene mjestimične kiše, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, osobito biti u utorak, te vjerojatno od četvrtka, kada će biti i vjetrovitije, uz jugozapadnjak i jugo.

U utorak na istoku Hrvatske djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a kiša i grmljavina najizgledniji su sredinom dana i popodne. Umjeren jugozapadni vjetar popodne će okrenuti na sjeverni, prolazno s jakim udarima. Dnevna temperatura od 27 do 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo svježije nego na istoku. Sredinom dana i popodne uz jače naoblačenje mjestimice će biti kiše, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje čak jače izraženih. Još će u jutarnjim satima puhati jugozapadnjak, a zatim sjeveroistočni vjetar, prolazno s jakim udarima.

I u gorju i na sjevernom Jadranu nestabilno i malo niža temperatura zraka negoprošlih dana. Kiša je moguća već u noći u Istri, no glavnina će vjerojatno pasti u utorak sredinom dana i popodne, kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjeren, prolazno i jak jugozapadni vjetar, na moru mjestimice jugo, navečer i bura.

U barem djelomice sunčanoj Dalmaciji utorak bi u većini mjesta mogao proteći bez oborine. No iako je mala, vjerojatnost za poneki pljusak ne smije se zanemariti, ponajprije u unutrašnjosti. Na otvorenom moru puhat će slabo do umjereno jugo, a duž obale popodne jugozapadnjak.

I na jugu Hrvatske utorak će proteći barem djelomice sunčano i suho. Popodne će biti vrlo toplo i vruće, uz 28 do 30 °C. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar.

Zbog grmljavinskog nevremena gotovo cijela Hrvatska je po žutim meteoalarmom, dok su Dalmacija i sam jug Hrvatske u zelenom.

I dalje razmjerno toplo, ali posvuda ne i suho

Idućih dana na kopnu djelomice sunčano, gdjekad i sunčanije, uglavnom u srijedu uz mjestimičnu jutarnju maglu. Od četvrtka će puhati umjeren jugozapadni i južni vjetar pa će se zadržati razmjerno toplo. No, uz povremeno više oblaka malo kiše, pa i u obliku pljuskova može pasti ponajprije u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije.

Tijekom pretežno sunčane srijede vjetar će na Jadranu većinom izostati, a samo će na sjeveru mjestimice biti umjerene naoblake. Od četvrtka oblačnije i razmjerno vjetrovito, uz umjereno do jako jugo i južni vjetar. Mjestimična kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, najvjerojatnija je na sjevernom Jadranu, no ne može se isključiti ni u Dalmaciji, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.