bez puno akcije

Stiže nova saborska sezona, evo što oporba sprema za vladajuće

10.09.2018 u 06:48

Bionic
Reading

Nakon dva mjeseca odmora saborski će zastupnici ponovno sjesti u klupe za nešto više od tjedan dana. I dok će HDZ morati paziti na broj ruku u dvorani, dodatan pritisak mogla bi napraviti oporba. No sudeći prema onome što pripremaju za novu saborsku sjednicu, rijetki od njih su smislili nešto novo preko ljeta

Već 19. rujna saborska sjednica započet će aktualnim prijepodnevom na kojem će zastupnici pitanjima rešetati premijera i ministre. S obzirom na to da su posljednjih mjeseci aktualne teme bile Uljanik, zdravstvo i obrazovanje, očekuje se da će upravo o tome stići i pitanja za Vladu.

Na samom dnevnom redu naći će se i Vladini prijedlozi zakona, no i oni oporbeni koji nisu odrađeni prije ljeta. Među njima su i prijedlozi najveće oporbene stranke SDP-a, poput Zakona o rodiljnim potporama ili Zakona o doprinosima. Od SDP-ovih prijedloga na dnevnom redu su još interpelacija o 'neuspjehu Vlade u provođenju strukturnih reformi' te interpelacija vezana uz pozdrav 'za dom spremni'.

No čini se da u novu saborsku sezonu SDP-ovci neće ući s nekim novim prijedlozima. Ne čudi to jer se već duže vrijeme bave samima sobom i unutarstranačkim obračunima. Šef stranke Davor Bernardić najavljivao je još u srpnju SDP-ovu poljoprivrednu strategiju, no ona još uvijek nije prezentirana. 'Imamo plan za rasterećenje turističke djelatnosti', kazao je pak prije manje od tjedan dana, no detalje nije iznio. Jednako tako najavio je istražno povjerenstvo za Uljanik, no tek treba vidjeti hoće li krenuti u proces njegovog osnivanja.

Iz neslužbenih razgovora doznajemo da SDP zasad nema ništa spremno za novu saborsku sezonu.

Most u ofenzivi

Sasvim drugačiju priču ima Most, koji je cijelo ljeto bio aktivan, a posljednjih tjedan-dva gotovo svaki dan se obraćaju javnosti. Već ranije najavili su da će već na početku saborske sjednice tražiti opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića. Dobili su podršku i ostatka oporbe, a kako doznajemo, tekst samog zahtjeva se završava i sljedeći tjedan trebali bi biti skupljeni i potpisi.

Most, kaže za tportal politički tajnik Nikola Grmoja, nastavlja tamo gdje su stali prije ustavne stanke. 'Prije svega očekujemo raspravu o našim prijedlozima koji su ostali u proceduri, poput paketa zakona za provedbu pravosudne reforme ili zakona o mikrosolarima. Ovo ljeto iskoristili smo za pripremu novih inicijativa iz područja zdravstva, poduzetništva i demografije. Bili smo svjedoci nedavnih događaja koji pokazuju stihiju u zdravstvenom sustavu i na tome ćemo raditi. Vidjeli smo i neslavnu najavu porezne reforme. To će biti vruća tema ove jeseni i tu pripremamo svoje prijedloge. Posebnu pažnju dat ćemo inicijativama u korist poduzetnika, svakako onih malih i početnika. U svakom slučaju, imajući u vidu da ova vlada umnogome ovisi o slučajnostima, nema sumnje da nas očekuje intenzivna i sadržajna politička jesen', kaže za tportal Grmoja.

  • +6
Sabor raspravlja o odgoju i obrazovanju u školama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

GLAS ne odustaje od Vatikanskih ugovora

I u GLAS-u očekuju raspravu o svojim prijedlozima koji već od ranije stoje na dnevnom redu, poput izmjene Vatikanskih ugovora, pravosudnog paketa zakona kojim žele omogućiti javnu objavu imovinskih kartica te uvesti sustav nagrađivanja i sankcioniranja sudaca, ali i izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, kojima traže ukidanje dohodovnog cenzusa pri ostvarivanju prava na osobnu invalidninu.

Za saborsku jesen, doznajemo, pripremaju i zakonske prijedloge iz područja porezne politike, ali i sigurnosti na cestama.

IDS pak već gotovo godinu dana čeka da se raspravi njihov prijedlog o uvođenju zatvorskih kazni za isticanje fašističkih simbola. Što se tiče nekih novih prijedloga, u IDS-u, doznajemo, čekaju da Predsjedništvo Sabora utvrdi dnevni red nove sjednice pa će onda vidjeti što će eventualno predložiti.

Na dnevnom redu posljednje sjednice ostao je i velik broj zakonskih prijedloga koje je predložio Živi zid, poput izmjena Ovršnog zakona ili izmjena Zakona o istražnim povjerenstvima. Upitali smo ih što spremaju za novu sjednicu Sabora, no do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.