prave ljetne vrućine

Stiže nam još jedan toplinski val; temperature noću neće padati ispod 25 stupnjeva

23.07.2021 u 20:47

Bionic
Reading

Metereologinja Državnog hidrometereološkog zavoda (DHMZ) Tanja Renko otkrila je kakvo nas vrijeme čeka za vikend, a što slijedi potom u tjednu iza toga

'Vikend i početak idućeg tjedna bit će u znaku pravog ljetnog vremena - uz čestu vrućinu i podosta sunčanih sati. Štoviše, pred nama je još jedan ovogodišnji toplinski val, a osim visoke temperature, nekima će neugodu barem do sredine novoga tjedna stvarati i južina.

Pritom će već s utorkom rasti vjerojatnost za lokalne pljuskove, pogotovo na zapadu unutrašnjosti i na dijelu sjevernog Jadrana, a jugo će duž većeg dijela obale postupno slabjeti. Naime, posvuda razmjerno vjetrovito bit će u nedjelju i ponedjeljak, zbog čega će i noći na Jadranu često biti vrlo tople te mnogima neugodne za spavanje. No, u subotu još većinom slab vjetar te mirno ili tek malo valovito more.', sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju 'Vrijeme' uoči središnjeg 'Dnevnika' pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Navodi kako će subota na istoku unutrašnjosti biti pretežno sunčana, ujutro samo ponegdje u riječnim dolinama uz mogućnost kratkotrajne magle, a danju pak rijetko može biti prolazno umjerene naoblake.

'Vjetar slab, uglavnom jugoistočni. Noć će većini biti ugodna za spavanje, a s utorkom počinje razdoblje vrućine. Danju vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također obilje sunčanih sati te uglavnom slab vjetar južnih smjerova. Prolazno će biti male i umjerene naoblake. Prevladavajuće sunčano vrijeme i u gorju i na sjevernom Jadranu. Kako će noć biti uglavnom bez vjetra, po svježim je gorskim kotlinama moguća magla. Danju duž obale i na otocima slab vjetar s mora, a navečer će duž zapadne obale Istre zapuhati jugo. Najviša dnevna temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici između 26 i 30 stupnjeva, a na sjevernom Jadranu i do 32 stupnja', najavljuje.

  • +23
Turisti u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Metereologinja Renko kaže kako će se u Dalmaciji nastaviti pravo ljetno vrijeme uz obilje sunca i temperaturu zraka primjerenu dobu godine.

'Nakon mjestimičnog burina, danju slab vjetar s mora. Nakon još jedne tople noći, osim ponegdje u unutaršnjosti - danju će biti vruće. I na krajnjem jugu Hrvatske idealni uvjeti za sve ljetne aktivnosti, no uz oprez pri izlaganju suncu koje treba izbjegavati u najtoplijem dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 30 i 35 stupnjeva, koliko će biti ponegdje u dolini Neretve', navodi Renko te nastavlja:

'Idući će dani biti još topliji, pri čemu će na Jadranu posebno porasti noćna i jutarnja temperatura jer će zapuhati jugo. Početkom novog tjedna u mnogim se mjestima temperatura noću neće spuštati ispod 25 stupnjeva. Bit će barem djelomice sunčano te razmjerno vjetrovito sve do utorka, kada će se povećati vjerojatnost za neverine, posebice na sjeveru. I na kopnu pokoji pljusak, većinom poslijepodne, i to češće u utorak na zapadu. Puhat će slab i umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadnjak, a s pritjecanjem sve toplijeg zraka pred nama je još jedan toplinski val', prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

  • +7
Ljeto u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic