IZ 3D PRINTERA

Stiže lijep i udoban 'gips' koji liječi ultrazvukom

29.04.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Turski dizajner Denis Karasahin osvojio je nedavno prestižnu nagradu A'Desing Award konceptom gipsa otisnutog 3D pisačem koji bi bio lakši, prozračniji i udobniji, ljepše bi izgledao i, što je najvažnije, liječio bi slomljene kosti ultrazvukom

Naime, istraživanja su pokazala da puls ultrazvučnih valova niska intenziteta (LIPUS) pojačava nakupljanje iona kalcija u kulturama stanica hrskavice i kostiju te da potiču ekspresiju gena koji pomažu u zacjeljivanju.

Nažalost, unatoč uspjehu u laboratorijskim testiranjima, koncept LIPUS za sada nije naišao na veći komercijalni interes, jer se činilo da su poboljšanja koja nudi nedovoljna da bi opravdala ulaganja.

No Karasahin ga koristi u kliničkom liječenju tako da uz 3D odljev koristi prijenosni generator ultrazvuka.

'Dvadesetominutni tretmani ovim sustavom mogu skratiti proces zacjeljivanja kostiju za oko 38 posto i povećati uspješnost izlječenja nesrastanja za oko 80 posto', rekao je Karasahin.

Problem LIPUS-a je to što ne funkcionira dobro s klasičnim gipsom ili longetama, jer mu je neophodan izravan kontakt s golom kožom. Karasahin je stoga iskoristio koncept odljeva odnosno egzoskeleta 'Cortex cast' koji je izvorno razvio novozelandski dizajner Jake Evill. Cortex cast printa se 3D printerom za svakog bolesnika posebno, a osim što omogućuje primjenu ultrazvuka, također pruža mogućnost koži da diše te bolesniku da se počeše i lakše održava higijenu jer je otpran na vodu.

Sustav nazvan Osteoid Cast sastoji se od dvije polovice odljeva koje se spajaju prilikom postavljanja. Njihova mreža gušća je u području napukline gdje je potrebna jača potpora kostima. Odljevi se mogu raditi u različitim bojama. Cijena za sada nije poznata, no vjerojatno će s vremenom, kako proizvodnja bude postajala masovnija, postupno postajati sve jeftiniji.

Više informacija potražite na web-stranici A'Desing Award