dan učitelja

Stipić: Hitno treba riješiti status prosvjetnih radnika u izolaciji i oboljelih od covida-19

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2020 14:21
  • Objavljeno 05.10.2020 u 14:21
Željko Stipić

Željko Stipić

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod Željko Stipić pozvao je u ponedjeljak u Rijeci prosvjetne vlasti da u suradnji sa sindikatima što prije počnu rješavati aktualna pitanja radno-pravnog statusa prosvjetnih radnika u izolaciji i oboljelih od covida-19

Stipić je na konferenciji za novinare rekao da su danas, na Dan učitelja, u sindikatu odlučili govoriti o temi o kojoj se u javnosti ne govori jer se "ne očekuje da se pandemija odrazila i na materijalni položaj zaposlenih u školama", ali situacija nije takva.

Rekao je da on-line nastava i odlazak nastavnika u samoizolaciju ili na bolovanje zbog covida-19 negativno utječu na materijalni položaj nastavnika te da im se plaća, po različitim osnovama, smanjuje, tj. da ne ostvaruju ni prava ni plaće kao prije pandemije.

Dodao je kako je riječ još o manjem broju radnika jer škole pretežito rade prema A modelu, a u samoizolaciji je manji broj radnika.

"No, nije poznato hoće li učitelji koji su radili on-line nastavu ostati bez uvećanja plaće za smjenski rad i hoće li se nova prosvjetna administracija ponijeti drugačije od prethodne. Neshvatljivo je i neprihvatljivo po bilo kojoj osnovi smanjivati plaću radniku kojem je naloženo raditi prema B i C modelu", rekao je.

Po njegovim riječima, učiteljima je rečeno da s učenicima koji su u samoizolaciji trebaju raditi on-line, a sa socijalnim partnerima nije se niti pokušao uspostaviti dijalog o tome kako će se taj rad provoditi i biti vrednovan.

Preporuka sindikata je da se takvi poslovi prihvaćaju uz pisani nalog ravnatelja, a ako ravnatelj to odbije, da radnik u svojoj evidenciji radnog vremena zabilježi kada je, s kim i koliko sati proveo obavljajući tu obvezu. Uz to, sindikat je pozvao ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da što prije počne rješavati taj problem. U sindikatu smatraju da je riječ o prekovremenom radu.

Stipić je nastavio da je neriješeno i pitanje refundacije osobnih troškova, kada radnik radi od kuće, odnosno on-line nastavu. Rekao je da se u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ozbiljno razmišlja o rješavanju tog pitanja te da bi o tome sa svim sindikatima trebalo otvoriti dijalog.

U sindikatu smatraju da je poseban problem pitanje bolovanja. Stipić je rekao da je stotinjak radnika sada na bolovanju jer su ili oboljeli od covida-19 (oko 20) ili su u samoizolaciji (oko 90), a "nagrađeni su ozbiljnim smanjenjem plaća".

Naš zakon o osiguranju tretira zarazne bolesti tako da oboljeli radnik ne može imati plaću veću od 4257 kuna, a to je manje od plaće nastavnika, rekao je, ocjenjujući to neprihvatljivim. Sindikat predlaže da radnicima u tom slučaju pripadne prosjek posljednjih triju plaća.

Stipić je još naveo da bi radnicima u školama trebalo, ako to žele, omogućiti cijepljenje protiv gripe na račun HZZO-a. Ocijenio je da bi to bila snažna gesta kojom bi se pokazalo da se skrbi o onima koji omogućuju da odgojno-obrazovni sustav funkcionira.

"Za svaki problem nudimo i rješenje", rekao je Stipić i zaključio da bi se uvažavanjem primjedaba i prijedloga Preporoda unaprijedio položaj zaposlenih u školama i poslala poruka o shvaćanju važnosti onih koji u njima rade, a izostanak potpore nužno bi vodio u sukobe koje, pak, u sadašnjoj situaciji valja izbjeći.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!