severe weather europe

Stigla prva dugoročna prognoza za ljeto: Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka

27.04.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu ovogodišnju dugoročnu prognozu za ljeto, a za nju je koristio dva modela - ECMWF i CFSv2

Model ECMWF smatra se jednim od najboljih što se tiče pouzdanosti. Ali niti jedan sustav dugoročne/sezonske prognoze ne može se nazvati pouzdanim jer se promatraju samo trendovi i to kako se vremenski obrasci razvijaju u velikim razmjerima te tijekom dužih razdoblja, upozoravaju iz meteorološkog servisa Severe Weather Europe.

Prema prognozi, koja pokriva vrijeme od lipnja do kolovoza, očekuje se toplije vrijeme od uobičajenog u većem dijelu Europe.

  • +13
Olujni vjetar na zadarskoj rivi Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala

No iznimka je sjeveroistok, jer se prognozira da će biti pod utjecajem hladnog zraka i sjevernog toka. Temperature bi gotovo posvuda trebale biti od 0,5 do jednog Celzijevog stupnja više, a to uključuje i Hrvatsku.

Što se pak tiče oborina, pred srednjom i sjevernom Europom nalazi se sušno razdoblje. U južnim središnjim dijelovima predviđaju se vlažniji uvjeti, što ukazuje na aktivniju sezonu oluja.

Drugi model, CFSv2, također predviđa temperature više od uobičajenih u većem dijelu Europe. Jača topla anomalija predviđa se prema sjevernijim krajevima, i to pod utjecajem zone visokog tlaka. Kao i model ECMWF, i ovaj za Hrvatsku i većinu Europe predviđa temperature od 0,5 do jednog Celzijevog stupnja više od prosjeka.

Model CFSv2, po pitanju oborina, predviđa uglavnom vlažnije ljetne uvjete diljem kontinenta, što bi moglo ukazivati na potencijalno jaču sezonu ljetnih oluja. Za sjever Europe predviđaju se suši uvjeti, zahvaljujući utjecaju visokog tlaka.