redovito testiranje

Stigla analiza vode na Plitvičkim jezerima

08.08.2023 u 20:30

Bionic
Reading

Proteklih je dana Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, nakon redovite analize vode za piće s Plitvičkih jezera, poslao naputak o njezinu nekorištenju zbog povećane prisutnosti štetnih bakterija

Poduzete su mjere dodatnog klorIranja pa je voda danas pitka, no lokalno stanovništvo je i dalje ogorčeno jer unatoč silnoj vodi dan-danas nemaju riješen vodovodni sustav te potpuno neprimjereno i nezakonito piju vodu iz jezera Kozjak u kojoj se godinama bilježe onečišćenja, javlja HRT.

Ovih je dana turistička sezona na Plitvicama na vrhuncu. Zbog kiša vodostaji su visoki, a slapovi s obzirom na doba godine izrazito bogati. 'Nevjerojatno je, tako lijepo, putujem cijelim svijetom, ali ovo je čudesno', rekao je Sahar iz Izraela.

I dok stranci uživaju u ljepotama jezera i slapova, domaće stanovništvo nedavno je dobilo obavijest komunalnog društva da ne smije piti vodu. 'Mama je dobila, ja sam čitao preko neta, svakakvih komentara ima, osobno nešto se ne uzbuđujem oko toga pio sam je i ovih dana i ne vidim neke probleme i ne osjetim ništa', dodao je Dušan Hajduković iz Plitvica Sela. Obitelj Hajduković živi uz potok Plitvica gdje je uz crpilište na jezeru Kozjak zabilježeno onečišćenje.

Onečišćenje povezano s neodgovarajućom infrastrukturom

'Visoke temperature, promjena vodostaja to je nešto što smatramo uobičajenim mogu reći za ovu godinu u odnosu na prije', objasnila je Ružica Čanić, ravnateljica ZZJZ-a Ličko-senjske županije.

  • +24
Brojni turisti uživali u toplom i sunčanom vremenu obilazeći Plitvička Jezera Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Mnogi su onečišćenje povezali s neodgovarajućom infrastrukturom novih turističkih naselja u samoj blizini Plitvica, posebice s nedostatkom kanalizacijskog sustava. 'Svako kućanstvo ima svoj biopročiščivać, tako da u podzemlje odlazi pročišćena voda i prema svim analizama koje radi i Zavod za javno zdrastvo i mi koje radimo u jezerski sustav i u sustav kasnije u Koranu ne ulazi neočišćena otpadna voda', rekao je Kazimir Miculnić, stručni voditelj, JU NP Plitvička jezera.

Pitke vode nemaju neka plitvička sela, kao ni vodovod, a ostala se koriste onim iz doba Austro-Ugarske. 'To je vodovod koji je 1902. otvoren kad se moj ćaća rodio, i još uvijek funkcioniše uz vrlo male popravke a počeli su naplaćivat ovi, satove montirali a ništa nisu napravili', upozorio je Dušan Rodić iz Plitvica Sela.

'Mi sada kao jedinica lokalne samouprave smo u problemima. Zapravo svako zahvaćanje vode u nacionalnom parku je protuzakonito', zaključio je načelnik općine Plitvička Jezera, Ante Kovač.

Hrvatske vode desetljećima najavljuju novi vodovod. Trenutačno je tek u izradi studija izvedivosti pa će Plitvičani vodovod morati još prilično dugo čekati.