bijesni diplomatski rat

Stigao žestoki protuudar Rusije: Protjeruju 23 britanska diplomata i zabranjuju British Council

17.03.2018 u 11:47

Bionic
Reading

Moskva je u subotu objavila odluku o izgonu 23 britanska diplomata i o zabrani rada British Councila u Rusiji, kao odgovor na mjere koje je London uveo nakon otrovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri u Velikoj Britaniji.

"Dvadeset tri člana diplomatskog osoblja britanskog veleposlanstva u Moskvi proglašena su nepoželjnima i bit će protjerani idućeg tjedna", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je nešto ranije pozvalo britanskog veleposlanika Laurieja Bristowa kako bi ga obavijestilo o toj odluci.

Ta je mjera odgovor na "provokativne akcije" i na "neutemeljene optužbe u vezi s događajima 4. ožujka u Salisburyju" koje je iznio London, dodaje ministarstvo, smjerajući na trovanje bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

Velika Britanija zapravo optužuje Rusiju za taj napad vojnim nervnim otrovom ruske proizvodnje. Bivši špijun i njegova kći su još u bolnici u "kritičnom" stanju a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti, navodi London.

Moskva je usto objavila u subotu da zabranjuje rad British Councila, međunarodne britanske organizacije za kulturu i izobrazbu u Rusiji, službeno zbog njezina "neriješenog pravnog statusa".

Ministarstvo je usto upozorilo Veliku Britaniju preko svog veleposlanika da "ako London donese nove neprijateljske mjere prema Rusiji, ona si pridržava pravo da uzvrati protumjerama".

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U srijedu je britanska premijerka Theresa May objavila da protjeruje 23 ruska diplomata, što nije učinjeno od kraja hladnog rata i da prekida bilateralne veze s Rusijom.

Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog Saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti.

Moskva odgovara da nije proizvela novičok. "Nije bilo nikakva programa razvoja kemijskog oružja pod nazivom 'novičok' ni u SSSR-u, ni u Rusiji", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju