NOVI HLADNI RAT

Žestoka osveta Britanije: Protjeruju ruske diplomate, zamrzavaju imovinu, gase Russia Today!

14.03.2018 u 14:20

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May donijela je odluku o protjerivanju 23 ruska diplomata iz zemlje u sklopu borbe protiv špijunskog djelovanja povezanog s napadom na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala koji se dogodio u malom gradu Salisburyju

'Riječ je o najvećem izgonu stranih diplomata u posljednjih 30 godina', naglasila je May pred parlamentom, najavivši brz i snažan odgovor zbog pokušaja ubojstva Skripala i njegove kćerke, javlja Guardian.

Odgovor Rusiji uključuje otkazivanje svih kontakata na najvišoj razini između ove dvije zemlje, a May je najavila kako nitko od ministara i pripadnika kraljevske obitelji neće prisustvovati Svjetskom nogometnom prvenstvu koje se ovog ljeta održava u Rusiji.

May je kazala kako službena Moskva nije ponudila objašnjenje na zahtjev Velike Britanije o tome kako je ruski vojni nervni otrov kojim su otrovani Skripal i njegova kći dospio u 'slobodnu upotrebu'.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

May je najavila i kako će se intenzivnije pregledavati privatni letovi i carina te kako će zamrznuti rusku imovinu na području Velike Britanije gdje god bude dokazana prijetnja za život ili imovinu građana Velike Britanije.

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni na Twitteru je napisao kako će '23 diplomata biti izbačena, a 23 oligarha i korumpirana činovnika ostati u Londonu'.

Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Uz to, sprema se zabrana emitiranja najjačeg ruskog globalnog medijskog servisa Russia Today (RT) na području Velike Britanije.

Ubrzo je stigla reakcija ove medijske kuće. 'Niti jedno britansko dopisništvo u Rusiji neće raditi ukoliko London odluči spriječiti emitiranje RT-a', kazala je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Lavrov: Politička predstava Velike Britanije i rusofobna kampanja

Moskva smatra da nema napretka u rješavanju spora s Londonom oko trovanja bivšeg ruskog dvostrukog tajnog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja Hina.

'Postoji samo nazadovanje, ne vidimo nikakav napredak', rekao je, kritizirajući Britaniju zbog toga što optužuje Rusiju za taj napad.

Velika Britanija zaključila je da je 'vrlo vjerojatno' da je Rusija odgovorna za taj napad u kojem je korišten nervni otrov što ga je razvila sovjetska vojska.

Spor dviju zemalja eskalirao je u srijedu nakon isteka roka u ponoć koji je odredila premijerka Theresa May, a da Kremlj nije objasnio kako se to dogodilo.

Lavrov je rekao da će Rusija dati odgovor Britaniji u roku od 10 dana ako London to službeno zatraži, u skladu s Konvencijom o kemijskom oružju.

'Umjesto da podnesu takav zahtjev, Britanija je nastavila s političkom predstavom', rekao je.

'Bez konkretnih činjenica, to je flagrantan pokušaj obmanjivanja međunarodne zajednice na koji ćemo morati odgovoriti', dodao je.

Lavrov je odbacio britanske tvrdnje da je samo Rusija imala motiv napasti Skripala.

'Jučer su i ruske i zapadne medijske platforme objavile puno argumenata koji dokazuju da Rusija nije imala motiv i da su jedini koji bi ga mogli imati oni koji žele nastaviti rusofobnu kampanju', rekao je.