BIVŠI ŠEF DIPLOMACIJE

Stier: 'Putin želi da Rusija bude prihvaćena kao velesila ravna SAD-u. To mu neće uspjeti, no jedno ostaje...'

25.02.2023 u 13:06

Bionic
Reading

U emisiji Intervju tjedna Davor Ivo Stier, HDZ-ov član saborskog Odbora za europske poslove i bivši ministar vanjskih i europskih poslova, kazao je da je Vladimir Putin započeo agresiju i on bi je mogao zaustaviti da to želi, ali nije uspio ispuniti svoje ciljeve

'On nije ispunio ciljeve i, nažalost, nastavlja s agresijom. Što se tiče mirovnih ciljeva, teško da se to može predvidjeti u ovoj godini, rekao je Stier za HRT. Govori kako se koncepcija ruskog svijeta u geopolitičkom smislu počela primjenjivati već od 2008. invazijom na Gruziju.

Ističe da je teško vjerovati kako će u kratkom vremenu biti postignut mirovni sporazum Ukrajine i Rusije. Na pitanje koliko je EU pokazao snagu, što se tiče rata u Ukrajini, Stier je rekao da Rusija nije očekivala takvu reakciju EU-a, a pogotovo Njemačke.

'Nova geopolitika pokazala je da je EU našao način kako ostvariti jedinstvo, rekao je i dodao kako su se demokracije Zapada našle i pronašle zajednički geopolitički interes, ali i koordinirano djelovanje', rekao je Stier. Na pitanje može li u ovom ratu biti pobjednika, Stier je odgovorio kako je Putin želio da Rusija bude akceptirana kao velesila ravna SAD-u. To mu neće uspjeti, naglasio je, ali, kako kaže, Rusija i dalje ostaje nuklearna sila.

Što se tiče političke situacije u Hrvatskoj, posljednji Crobarometar daje gotovo 30 posto HDZ-u, ali istodobno 70 posto građana misli da država ide u pogrešnom smjeru. Građane najviše muči to što im je egzistencija ugrožena krizom i korupcijom.

'Imali smo inicijativu oporbe za opoziv premijera Andreja Plenkovića, što smatram da je demokratsko pravo, no mislim da ta inicijativa neće proći, ne samo što neće imati 76 ruku, nego i stoga što nemaju politiku ni sadržaj koji je alternativan', rekao je za HRT. Govori da za demokraciju nije dobro kada se ne sučeljavaju različite alternative i politike.