KREMA DIPLOMACIJE

[FOTO] HDZ-ov Davor Ivo Stier predstavio knjigu: Evo koje su se političke face okupile na promociji

15.02.2023 u 22:50

Bionic
Reading

Knjiga saborskoga zastupnika i bivšega ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera "Izlaz iz periferije - Ogled o Hrvatskoj u novome međunarodnom poretku" predstavljena je srijedu navečer u Knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu.

Knjigu su predstavili hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić, sveučilišni profesori Gordan Črpić i Goran Bandov, u ime nakladnika Hašim Bahtijari i autor Davor Ivo Stier.

Ministar Grlić Radman je istaknuo da je Stier poznat po dobroj analizi i sagledavanju promjena u međunarodnoj zajednici te prognoziranju određenih geopolitičkih promjena kad se govori o utjecaju raznih geostrateških aktera, a osobito imajući u vidu rusku agresiju na Ukrajinu.

Knjiga će sigurno biti doprinos ukupnim analizama koje prati ovo razdoblje, napomenuo je ministar dodavši da se ona pojavila u pravom trenutku i s vanjskopolitičkim pitanjima o daljnjem pozicioniranju i proaktivnom djelovanju Hrvatske.

Ocijenio je da je knjiga elegantno sažeti povijesno kulturološki osvrt na odnose sila u Europi i izvan nje unatrag dva stoljeća - od Bečkoga kongresa pa sve do, kako je rekao, nezamislive ruske agresije na Ukrajinu u 21. stoljeću.

Smatra da je knjiga podloga i okvir što činiti dalje u Hrvatskoj kao samostalnoj državi uklopljenoj i integriranoj u sve zapadne strukture.

Po riječima državne tajnice Metelko-Zgombić, Stierova knjiga osvješćuje i potiče na promišljanje o velikim geostrateškim promjenama i stvaranju novih geopolitičkih realnosti.

Autor pritom, naglasila je, promišlja o Hrvatskoj i daje prijedloge kako u tim novim okolnostima jačati položaj Republike Hrvatske.

Črpić je istaknuo da hrvatskoj političkoj, kulturnoj i znanstvenoj javnosti nedostaje upravo takvih djela. Knjiga daje dobar uvid u procese koji se događaju u svijetu, a imaju bitan utjecaj na život u Hrvatskoj, na njezin položaj te pozicioniranje u novom svjetskom poretku.

Upozoravam, naglasio je, i na opasnost koja prijeti od nestajanja države i naroda, a s druge strane i na mogućnost opstanka i razvoja.

Bandov smatra da je Stierova knjiga relevantno djelo koje propituje položaj Hrvatske u europskom kontekstu.

  • +20
Predstavljanje knjige Davora Ive Stiera Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Autor obrađuje položaj hrvatske države i društva u novim recentnim geopolitičkim preslagivanjima, rekao je Bandov te dodao da Stier nudi vrlo kvalitetnu analizu i konkretne prijedloge za usmjeravanje društva i države.

Knjiga "Izlaz iz periferije - Ogled o Hrvatskoj u novome međunarodnom poretku" (143 str.) podijeljena je na tri poglavlja - Hrvatska i međunarodni poredak, Izazovi novofa bipolarizma i S periferije prema europskoj jezgri.

Knjigu je objavio je zagrebački nakladnik Tim press.

Davor Ivo Stier je rođen 1972. u Buenos Airesu u Argentini. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu te potpredsjednik vlade RH i ministar vanjskih poslova. Objavio je i knjigu "Nova hrvatska paradigma: ogled o društvenoj integraciji i razvoju".