utvrđivanje činjenica

Stier i Vijeće Europe prikupljaju informacije o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini

29.06.2022 u 18:19

Bionic
Reading

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), uključujući Davora Ivu Stiera u svojstvu potpredsjednika Odbora za pravna pitanja i ljudska prava PSVE-a, posjetilo je Ukrajinu u cilju prikupljanja informacije o mogućim ratnim zločinima te zločinima protiv čovječnosti, priopćio je u srijedu Sabor

Tijekom posjeta od 27. do 29. lipnja, članovi izaslanstva su obišli Buču i Irpin, mjesta u predgrađu Kijeva koja su prethodno okupirale ruske snage, a zastupnik Stier susreo se i s hrvatskom veleposlanicom u Ukrajini Anicom Djamić.

"Posjet je za cilj imao utvrditi činjenice i prikupiti informacije o mogućim ratnim zločinima te zločinima protiv čovječnosti počinjenim tijekom agresorskog rata koji je pokrenula Ruska Federacija protiv Ukrajine", stoji u priopćenju.

Prema istom izvoru, Stier i ostali članovi izaslanstva su se susreli s visokim predstavnicima ukrajinskog parlamenta, državnom tužiteljicom zaduženom za progon ratnih zločina, predstavnicima ministarstava vanjskih poslova i pravosuđa te predstavnicima vodećih nevladinih organizacija.

Izaslanstvo je po završetku posjeta izrazilo šokiranost viđenim dokazima o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, osudivši rat kao neutemeljenu i brutalnu agresiju koja predstavlja jasnu i tešku povredu međunarodnog prava, te je obećalo odlučnost u borbi protiv nekažnjivosti i postizanja pravedne odštete za Ukrajinu.

PSVE-u su ukrajinski sugovornici kazali da će jedan od prioriteta biti uspostava ad hoc međunarodnog suda za procesuiranje zločina ove agresije, kako je predložila Parlamentarna skupština u travnju, a da će drugi prioritet biti uspostava kompenzacijske komisije ovlaštene za zapljenu određene ruske imovine za financiranje obnove Ukrajine.