MOGUĆE 20.000 MANJE

Šterc o demografiji: Pad je alarmantan, čudi me ministrica

22.05.2016 u 21:52

Bionic
Reading

Najveći problem Hrvatske, po HRT-u, nije ni politički, ni gospodarski, nego - demografski. Hrvatsko stanovništvo je sve starije, zvona za uzbunu već odavno zvone, ali konkretnih poteza nedostaje. U kninskoj bolnici danas je jedna jedina beba, mali Jakov, čija majka smatra da bi djece bilo više kad bi bilo više posla za roditelje, izvijestio je HRT, smještajući u kontekst pada nataliteta izjavu ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović, da se o 'tako važnoj politici može voditi računa bez potrebe da se osniva novo javno tijelo'. Podsjetimo, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko još je u siječnju najavio osnivanje novog ministarstva obitelji, useljeništva i demografske obnove

Knin je rekorder po postotnom padu novorođene djece u Hrvatskoj za 2015. godinu jer je lani u tom gradu rođeno 173 djece, gotovo upola manje nego u vrijeme baby booma. Statistika je poražavajuća i u ostatku zemlje, konstatira HRT. Prošle godine rođeno je oko 1500 djece manje nego 2014. godine. Istovremeno, Hrvatska se suočava s iseljavanjem stotina tisuća ljudi. Najviše je pogođena Slavonija.

Promijenila se i useljenička politika u Europi i svijetu gdje su Hrvati zbog sposobnosti brze integracije sve poželjniji. U inozemstvu stoga uzimaju čitave obitelji s ciljem useljavanja, a ne da zarade pa se vrate, smatra demograf Anđelko Akrap.

U Hrvatskoj je lani rođeno najmanje djece otkad se vodi statistika. Prema podacima Državnog zavoda, živorođeno je tek 38.142 djece. S druge strane, umrlo je oko 55,5 tisuća stanovnika. Razlika između broja umrlih i rođenih stalno se povećava, a Hrvatskoj u budućnosti prijeti i sve veće iseljavanje zbog ekonomske situacije. Prema podacima njemačkog saveznog zavoda za statistiku, samo u tu zemlju lani se iselilo 50.628 hrvatskih državljana, a godinu prije oko 44 tisuće.

Na ovu tešku situaciju upozoravamo već 25 godina. Sada je problem stvarno alarmantan: do kraja godine moguć je prirodni pad od 20.000 osoba, upozorio je gost Dnevnika HRT-a, demograf Stjepan Šterc.

'To apsolutno treba svakoga zabrinuti pa me čudi izjava ministrice da se ova problematika koju smatramo za najvažniju u državi može situirati u nekom od ministarstava pa je usput provoditi itd. Ne možemo prihvatiti takav koncept, to mora biti strateški dio razvoja Hrvatske i mora imati najveću institucijsku razinu. Nismo skloni tome da se, između ostalog, delegiraju poslovi vezani za demografsku revitalizaciju kroz različita ministarstva jer smo imali iskustva da iz toga neće biti ništa', poručio je Šterc.

Više o toj temi možete doznati ovdje