anketa

Tjedan dana je ostalo do izbora: Koga biste izabrali da danas izađete na biralište?

10.04.2024 u 14:08

Bionic
Reading

Točno je tjedan dana ostalo do parlamentarnih izbora, a političke stranke i kandidati koriste posljednje trenutke da bi birače diljem Hrvatske uvjerili da su upravo oni najbolji izbor

Iako je do izbora ostalo sedam dana, posljednji dan kampanje bit će ponedjeljak, s obzirom na to da već u utorak 16. travnja u ponoć započinje izborna šutnja.

Stoga stranke i kandidati koriste posljednje dane da bi svojevrsnim predizbornim turnejama pokrili cijelu Hrvatsku te eventualno neodlučne birače nagovorili da glasaju upravo za njih. No u posljednjih tjedan dana u fokusu kampanje nisu bili oni koji su se rastrčali po Hrvatskoj, već je najviše pozornosti izazivao rat na društvenim mrežama između nekih kandidata, ali i onih koji službeno ne sudjeluju u izbornoj utakmici.

Najveći takav sukob izbio je između predsjednika Zorana Milanovića i ministra prometa Olega Butkovića, prvog na HDZ-ovoj listi u 8. izbornoj jedinici. Iako prepucavanje dvojca traje već nekoliko tjedana, u zadnjih tjedan dana sukob se prebacio na Facebook, na kojem dvojac izmjenjuje žestoke optužbe. Podsjetimo, sve je krenulo kada je Milanović prozvao Butkovića zbog namještanja poslova ocu i bratu, na što mu je Butković odgovorio prozvavši ga zbog prijateljevanja s Miloradom Dodikom i letova vojnim helikopterom.

  • +9
Zoran Milanović posjetio Milnu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sve je zakuhalo nakon objave SMS poruka koje su izmjenjivali Josipa Rimac i Butković. Milanović je tada poručio da bi zbog trgovine utjecajem Butković trebao završiti u zatvoru, a ministar je predsjedniku spočitnuo da je od banaka tražio da otvore račun Milanovićevom rođaku Željku Runji, bivšem potpredsjedniku ruskog Rosnjefta, koji se našao pod sankcijama.

'Ostat će bez krčme, bez krave, bez magarca, bez kamiona, bez svega što ima. Sve će mu uzeti. Zato što kleveće ljude', poručio je prije nekoliko dana Milanović Butkoviću, kazavši da Runje nikada nije bio pod europskim sankcijama.

HDZ-ov kandidat i ministar odgovorio je pak da mu mogu uzeti sve, samo da mu kravicu ne diraju. Ponovno je zatražio od Milanovića da mu odgovori je li točno da je lobirao za svog rođaka pod sankcijama.

Na društvenim mrežama zaratili su u proteklih tjedan dana i bivši HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko i Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom. Sukob je krenuo nakon što je Karamarko objavio status na Facebooku u kojem spominje da se pobudio i kroz prozor vidio plakat Dalije Orešković. Podsjetimo, Orešković mu se zamjerila kada je bila na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a koje je donijelo odluku da je Karamarko u sukobu interesa, zbog čega je tada napustio i Vladu i politiku. Kasnije je tu odluku poništio Visoki upravni sud.

Orešković je brzo odgovorila Karamarku i pritom mu citirala Plenkovićeve riječi iz 2016., kada je spomenuo da stranka ne može biti talac jednog čovjeka. Upitala je Karamarka zašto nije bio domoljuban pa ove godine na Općem saboru HDZ-a podsjetio Plenkovića na te riječi.

Karamarko se javio na to i objavio sliku žabe te u statusu zatražio od onih koji lijepe plakate da mu umjesto Orešković 'vrate neku od cajki koje pune Arenu'.

Osim prepirki i predstavljanja programa, kandidati i stranke bavili su se sastavljanjem prvih financijskih izvještaja, a bili su ih dužni predati do utorka u ponoć. Doznalo se tako da je HDZ na kampanju do sada potrošio nešto više od 973 tisuće eura, a da mu je najveću donaciju, od 20 tisuća eura, dala tvrtka Bistra iz Đurđevca, dok je jedna od najvećih donacija pojedinaca bila ona šefa stranke Andreja Plenkovića - 3900 eura.

  • +54
Andrej Plenković u Maksimiru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Juric/PIXSELL

S druge strane, koalicija Rijeke pravde, koju predvodi SDP, u 25 dana kampanje potrošila je gotovo 1,1 milijun eura. Posebno je zapela za oko donacija SDP-ovog Arsena Bauka od 3010,66 eura. Radi se o brojci koja predstavlja dan rođenja Zorana Milanovića - 30.10.1966. godine.

Samo tjedan dana prije izbora još vas jednom pitamo za koga biste glasali da danas izlazite na birališta. Svoj glas možete ostaviti u anketi u nastavku. Veselimo se vašim odgovorima!