SASTANAK U BERLINU

Steinmeier pogreškom spomenuo Jugoslaviju, Stier se sjetio Vukovara

Bionic
Reading

Hrvatski i njemački ministri vanjskih poslova Davor Ivo Stier i Frank-Walter Steinmeier danas poslijepodne sastali su se u zgradi Ausenamta na Werbescher Marktu. Razgovor dvojice ministara trajao je dulje od predviđenoga, a u izjavi za medije nakon susreta istaknuli su bliske odnose Hrvatske i Njemačke te većinom govorili o tragičnoj situaciji u sirijskom gradu Alepu

Davor Ivo Stier i Frank-Walter Steinmeier najavljeni su u prostoriji za medije na drugom katu velikog kompleksa njemačkog Ministarstva vanjskih poslova u samom centru Berlina za 15.55, ali ministri vanjskih poslova Hrvatske i Njemačke su kasnili. Čekalo ih je tridesetak novinara i snimatelja, većinom iz njemačkih medija, koji su prvenstveno došli čuti što će Steinmeier reći o Siriji.

Nakon 15 minuta zakašnjenja pred medije su stupili Stier i Steinmeier, a potonji je kao domaćin susreta prvi krenuo u kratko izlaganje. Njemački inoministar istaknuo je da mu je zadovoljstvo bolje upoznati Stiera, kojega je susretao na rubovima nekih europskih događaja, a srdačnost signalizira i to što se Stieru obraćao s ‘ti’ i ‘Ivo’.

‘Detaljno smo razgovarali o europskoj politici, što je bila i tema na sastanku ministara ovaj ponedjeljak. Moramo naći novi pravac za Europu nakon Brexita’, kazao je Steinmeier, spominjući i da su se dodirnuli i ‘zapadnog Balkana’, napose ‘izbora u Makedoniji'.

‘Što se tiče Srbije, ujedinjeni smo u stavu da treba nastaviti približavanje Srbije Europskoj uniji’, dodao je Steinmeier i onda, umjesto da kaže ‘Srbija’, izgovorio ‘Jugoslavija’. Kratak, ali znakovit lapsus hitro je ispravljen te je njemački ministar vanjskih poslova nastavio ističući da su oni bili za otvaranje poglavlja 26. i da želi uspješne pregovore između Hrvatske i Europske komisije o temama na kojima inzistira Hrvatska.

Prvi diplomat Berlina suptilno upozorava Hrvatsku da bi ‘bilo loše ako bi EU izgubio vjerodostojnost u procesu približavanja zapadnog Balkana Uniji’, što je i zajednički strateški cilj. Ostatak svojeg izlaganja Steinmeier je posvetio situaciji u Alepu, izražavajući zgroženost onime što se upravo događa u ovom uništenom sirijskom gradu te zaključujući da se mirovni pregovori ipak moraju nastaviti.

Hrvatski ministar Davor Ivo Stier naglašava da je s njemačkim kolegom imao ‘dobar razgovor’ te kaže da Njemačka i Hrvatska imaju ‘istu viziju EU-a kao mirovnog projekta’, stoga Hrvatska ‘kao strateški cilj podržava ulazak u EU svih država jugoistočne Europe’. Kao i u slučaju susreta premijera Andreja Plenkovića i kancelarke Angele Merkel, njemačka i hrvatska politika za isti dio Europe imaju različite nazive na kojima inzistiraju.


Kada je riječ o Srbiji, Stier ističe da je hrvatska strana dala srpskoj ‘znakove ohrabrenja’ te da će sada komunicirati s Europskom komisijom, što bi - ako Srbija ispuni zatraženo - moglo rezultirati otvaranjem 26. poglavlja u pristupnim pregovorima Beograda. Napominje i da će se Njemačka i Hrvatska zajednički angažirati u pomoći BiH na europskom putu, kao i da će zajedno s Poljskom stručno pomagati Kosovu.

Stier je upitan kako komentira situaciju u Alepu, na što je odgovorio da ‘kada se to gleda iz hrvatskog kuta, teško je ne sjetiti se Vukovara koji je slično razoren prije 25 godina. I tada UN i međunarodna zajednica nisu uspjeli spriječiti krvoproliće'. Ipak, hrvatski ministar vanjskih poslova zaključio je da se nada nastavku pregovora o Siriji.

U kuloarima se pak moglo čuti da je Sirija tema dana u njemačkom Ausenamtu, tako da hrvatska blokada jednog poglavlja u pregovorima Srbije za ulazak u EU nije bila goruća tema, što se inače očekivalo. Sudeći po izjavama dvojice ministara, angažmanom EK radi se na kompromisu, a s ciljem da Hrvatska deblokira 26. poglavlje već početkom sljedeće godine.