manje od 10 novooboljelih

Ispunjen glavni preduvjet za ukidanje cijepljenja novorođenčadi protiv TBC-a

06.12.2019 u 09:58

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je 2017. godine prvi put evidentirano manje od 10 novooboljelih od tuberkuloze na svakih 100.000 stanovnika, a ista je incidencija, potvrđuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, zabilježena i u 2018. godini, piše u petak Jutarnji list

Takvim padom stope novooboljelih ispunjen je glavni preduvjet koji razvijene države propisuju za ukidanje univerzalnog cijepljenja novorođenčadi protiv tuberkuloze, navodi dnevnik.

Niska incidencija, ispod 10 na 100.000 stanovnika, vrlo je važan preduvjet, ali nije jedini. Važan je i dobar sustav praćenja i vjerodostojnost prikupljenih podataka, koju sad provjeravamo. No, točno je da se, nakon ovih pokazatelja, intenzivirala stručna rasprava o tome je li nužno univerzalno cijepljenje te smo nadomak njegova ukidanja kaže za Jutarnji list Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Njegova kolegica Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti i suautorica Programskih smjernica za suzbijanje i sprječavanje tuberkuloze, koje je Ministarstvo zdravstva ovih dana uputilo u javnu raspravu, također upozorava da je niska incidencija osnovni, ali ne i jedini kriterij.

U samim smjernicama pak stoji da se i u Hrvatskoj 'planira univerzalno BCG cijepljenje novorođenčadi zamijeniti selektivnim cijepljenjem skupina s povećanim rizikom obolijevanja od tuberkuloze sukladno epidemiološkoj procjeni. No, odluka o ukidanju univerzalnog cijepljenja mora biti stručno utemeljena na pouzdanim epidemiološkim podacima o incidenciji tuberkuloze u Hrvatskoj i strateški dobro definirana i isplanirana kako bi se izbjegao porast obolijevanja necijepljenih pripadnika vulnerabilnih skupina'.

O ukidanju tog cjepiva, poznatog kao BCG vakcinacija, koje se provodi u prvim danima djetetova života u rodilištu, govori se već neko vrijeme, a još je 2015. godine Ministarstvo zdravlja u trogodišnjem programu obveznog cijepljenja navelo da 'BCG cijepljenje neće nužno ostati u programu cijepljenja za svu novorođenčad cijelo trogodišnje razdoblje', donosi Jutarnji list.