talibani u kabulu

State Department odbio odgovoriti priznaje li i dalje Ghanija za predsjednika

17.08.2021 u 08:01

Bionic
Reading

Američki State Department odbio je u ponedjeljak odgovoriti priznaju li SAD i dalje Ashrafa Ghanija za predsjednika Afganistana, nakon što je u nedjelju napustio zemlju prije ulaska talibana u glavni grad Kabul.

"To je nešto na čemu radimo s međunarodnom zajednicom", odgovorio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na pitanje koga je Washington priznao za vođu Afganistana.

Nije odgovorio ni je li američki državni tajnik Antony Blinken, koji je u subotu razgovarao s Ghanijem telefonom, u tom trenutku znao gdje je afganistanski predsjednik te je li ga obavijestio o svom odlasku.

Ghani, koji je prema tvrdnjama televizije Al Jazeera odletio u Uzbekistan, prvi je puta za predsjednika Afganistana izabran 2014. godine. Preuzeo je mjesto Hamida Karzaija, koji je bio na čelu Afganistana nakon invazije pod vodstvom SAD-a 2001. godine.

Okončanje desetljeća rata postavio je kao prioritet, unatoč stalnim napadima talibana na njegovu vladu i sigurnosne snage te je 2020. započeo mirovne pregovore s pobunjenicima u Dohi, glavnom gradu Katara.