talibani na vlasti

Malala pozvala svjetske čelnike da poduzmu hitne mjere u Afganistanu posebno zbog sigurnosti žena i djevojaka

17.08.2021 u 06:58

Bionic
Reading

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai izjavila je u ponedjeljak da je duboko zabrinuta zbog situacije u Afganistanu, posebno zbog sigurnosti žena i djevojaka, te je pozvala svjetske čelnike da poduzmu hitne mjere

Malala, danas 23-godišnjakinja, preživjela je nakon što joj je pakistanski talibanski napadač pucao u glavu 2012. godine, zbog njezine kampanje protiv uskrate obrazovanja ženama. Postala je poznata kao 11-godišnjakinja i pisala je blog za BBC o životu pod vlašću pakistanskih talibana.

Malala je izjavila kako američki predsjednik Joseph Biden "ima mnogo posla" i mora "poduzeti hrabar korak" kako bi zaštitio afganistanski narod te dodala kako je pokušavala doći do nekoliko svjetskih lidera.

"Ovo je hitna humanitarna kriza u kojoj moramo pružiti svoju pomoć i podršku. Duboko sam zabrinuta zbog situacije u Afganistanu, posebno zbog sigurnosti tamošnjih žena i djevojaka", rekao je Yousafzai za BBC.

"Imala sam priliku razgovarati s nekoliko aktivistica u Afganistanu, uključujući aktivistice za ženska prava, i one dijele svoju zabrinutost da nisu sigurne kakav će im život biti."

Malala je rekla kako je poslala pismo pakistanskom premijeru Imranu Khanu tražeći od njega da primi afganistanske izbjeglice i osigura da sva djeca izbjeglice imaju pristup obrazovanju, sigurnosti i zaštiti, da njihova budućnost ne bude izgubljena.

Malala živi u Engleskoj, gdje se liječila, a prošle je godine diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Sveučilištu Oxford.