uvođenje sankcija

State Department: Dodikovi dužnosnici iz RS su drsko pokušali urušiti BiH

31.07.2023 u 22:37

Bionic
Reading

State Department pozdravio je u ponedjeljak uvođenje sankcija za četvoro bliskih suradnika lidera bosanskoh Srba Milorada Dodika ocijenivši to nužnim odgovornom na njihov "drski pokušaj" podrivanja tijela vlasti Bosne i Hercegovine

Odlukom Ministarstva financija SAD sankcije su uvedene članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku vlade i parlamenta Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Nenadu Stevandiću te entitetskom ministru pravosuđa Milošu Bukejloviću.

Oni su kažnjeni zabranom putovanja u SAD te zamrzavanjem imovine dok je svim američkim građanima zabranjeno da s njima posluju. Odgovor je to na njihovu ulogu u donošenju zakona kojim je parlament RS zabranio da se u tom entitetu provode odluke Ustavnog suda BiH.

U izjavi glasnogovornika američkog ministarstva vanjskih poslova Matthewa Millera stoji kako je četvoro dužnosnika iz BiH na taj način sudjelovalo u podrivanju ustava BiH te time i Daytonskog sporazuma, čiji je on sastavni dio.

Miller podsjeća kako je sporni zakon zapravo inicirao Dodik koji je od 2017. godine pod američkim sankcijama, a unatoč odluci visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da taj zakon poništi 1. srpnja sadašnji predsjednik RS je nakon toga ipak potpisao ukaz o njegovu stupanju na snagu.

"Taj novi zakon predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao i izglede za integriranje zemlje u euroatlantske i europske institucije, a na štetu građana BiH", izjavio je glasnogovornik State Departmenta. Dodao je kako su SAD  odlučne nastaviti provoditi politiku sankcija radi promicanja odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji zapadnog Balkana te će stoga nastaviti i pružati potporu građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta.

Dodik je u prvom komentaru kazao kako nije zabrinut zbog sankcija pod kojima su uz njega sada i njegovi najbliži suradnici.

"Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD", kazao je.

Predsjednik parlamenta RS Stevandić u objavi na Twitteru naveo je kako američke sankcije zapravo doživljava nekom vrstom nagrade "za dosljednost, nepokolebljivost i nepopuštanje pred ucjenama i prijetnjama onih koji se smatraju svemoćnim". Poručio je kako u RS neće mijenjati politiku zbog koje ih SAD kažnjavaju.