odredba 14033

SAD zbog spornog zakona u Republici Srpskoj uveo sankcije Dodikovoj četvorki

31.07.2023 u 19:44

Bionic
Reading

SAD su u ponedjeljak kaznile sankcijama četvoro najbližih suradnika lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, a na tom popisu su osobe koje obnašaju najviše dužnosti u BiH i Republici Srpskoj

Sukladno Izvršnoj naredbi 14033, danas je Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) Ministarstva financija SAD-a na listu sankcioniranih osoba uvrstio jednog dužnosnika s državne razine u Bosni i Hercegovini te tri dužnosnika iz Republike Srpske, stoji u objavi ambasade SAD-a u BiH.

Ovi čelnici su izravno odgovorni za poticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivima u RS-u, čime se opstruira i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik bio je predlagač Zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH pred NSRS i glavni zagovornik njegovog donošenja. SAD je uveo sankcije Dodiku 5. siječnja 2022., u skladu s Izvršnom naredbom 14033, zbog odgovornosti ili umiješanosti u, te izravne ili neizravne umiješanosti u kršenja ili postupke koji predstavljaju opstrukciju ili prijetnju provedbi Daytonskog mira. Prethodno je SAD, sukladno Izvršnoj uredbi 13304, 17. srpnja 2017. uveo sankcije protiv Dodika zbog opstrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma. Nakon što je NSRS usvojila ovaj zakon u lipnju 2023. godine, visoki predstavnik u BiH je 1. srpnja upotrijebio ovlasti da poništi ovaj propis, javno osudivši zakon kao akt podrivanja regionalnog ustavnog poretka, vladavine prava i raspodjele vlasti. Unatoč radnjama visokog predstavnika, s ciljem ukidanja ovog zakona, Dodik je 7. srpnja 2023. godine potpisao Uredbu o stupanju na snagu zakona.

  • +7
Milorad Dodik Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Proces donošenja zakona i web stranica NSRS jasno pokazuju da su pojedinci koji su uključeni u današnju najavu sankcija i navedeni u nastavku odgovorni za sazivanje izvanredne sjednice NSRS za 27. lipnja 2023. godine, kako bi se izglasalo ovaj provokativan propis. Posebna sjednica NSRS sazvana je 27. lipnja 2023. godine na zahtjev Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i Željke Cvijanović, a u ime Vlade RS zakon je NSRS predstavio Miloš Bukejlović. Slijedom toga, ove četiri osobe su odgovorne za poticanje donošenja ovog propisa koji predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, stoji u objavi ambasade.