PROBLEM JE U VELIČINI

Starmer ne misli da je Biden star, ali bi britanske zastupnike umirovio s 80

10.07.2024 u 22:48

Bionic
Reading

Novi britanski premijer Keir Starmer, koji bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, sugerirao je kako ne misli da je Biden (81) prestar za predsjednika, iako je predložio da se članovi Doma lordova britanskog parlamenta umirove s 80 godina.

Starmer se prvi put sastao s američkim predsjednikom na NATO samitu u Washingtonu prije bilteralnog sastanka kasnije u Bijeloj kući.

Biden planira izići na izbore u studenom unatoč nezadovoljstvu u redovima Demokratske stranke koja je zabrinuta je li podoban za reizbor s obzirom na svoju dob i zdravstveno stanje.

Stamer, koji je predložio da se zastupnici gornjeg doma britanskog parlamenta umirove s 80 godina, izbjegao je sugestiju da je Biden prestar, inzistirajući umjesto toga da je motiviran smanjenjem veličine Gornjeg doma.

Na pitanje vjeruje li da bi se njegov plan o umirovljenju njegovih kolega kad navrše 80 godina trebao općenito primjenjivati, Starmer je rekao: "U pogledu Doma lordova, jednostavna činjenica je da je naš Dom lordova golem".

  • +13
Keir Starmer Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

"To je drugi najveći politički dom na svijetu. Mislim da samo Kinezi imaju veći od našeg Doma lordova, moramo ga smanjiti. To je glavna namjera umirovljenja s 80 godina. Jasno je zašto se to mora učiniti. Imamo Dom lordova koji broji 800 i više članova, jednostavno je prevelik. Moramo ga smanjiti", rekao je Starmer.

"Tako da se to ne odnosi na to kako se u drugim zemljama biraju predstavnici, nego se radi o veličini Doma lordova", dodao je.