Starinske, ranojesenske tartine od jabuka

Starinske, ranojesenske tartine od jabuka

12.09.2011 u 02:27

Bionic
Reading

Starinske, ranojesenske tartine od jabuka

Kao što sam i najavila - napravila sam tartine od jabuka od ostatka tijesta koje sam koristila za pitu od krušaka. Jabuke su preplavile tržnice i nisam im odoljela.

Osim svega imala sam potrebu u neki kolač ubaciti kardamom, a on osim sa čokoladom jako lijepo ide s jabukama. Ne moraju se uvijek posipavati cimetom. Probajte pa ćete vidjeti odnosno osjetiti :).


Kreativni nered s jabukama, pecanima, kardamomom i ostalim sastojcima za tartine

za dvije osobe


tijesto:

(recept za prhko, pitno tijesto koje možete umijesiti i iskoristiti samo dio ili sve, za tartine)

300 g oštrog brašna ili onog za kolače
150 g putra
3 žutanjka
2 velike žlice kiseloga mlijeka (što je zapravo famozni buttermilk!!)
1 vrećica vanilin šećera
prstohvat soli
limunova korica po želji
malo cimeta

punjenje:

2 srednje velike, reske jabuke
par zrna kardamoma
malo cimeta
malo klinčića
sok 1 limuna
pekmez od marelice
pecan oraščići

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Kad ste umijesili tijesto razdijelite ga i obložite male kalupe za tartine.


Tijesto ispikajte vilicom i ubacite u pećnicu na par minutada se poluispeče

Za to vrijeme stavite lončić na laganu vatru i ubacite nasjeckane jabuke, začine i limunov sok. Zagrijavajte sadržaj nekoliko minuta i skinite ga s vatre kad jabuke malkice omekšaju.

Polupečeno tijesto namažite pekmezom od marelica i obložite punjenjem od jabuka, prelijte sokom koji se stvorio od limuna i začina i po vrhu svake namrvite malo tijesta i pecan oraščića. Stavite u pećnicu na 15 minuta.


Tartine se spremaju na odlazak u pećnicu :)

Kad se tijesto za tartine zažuti izvadite ih iz pećnice i servirajte s pecan oraščićima i šlagom.


Tartine, bez šlaga, čisto na starinski, onako stilistički ;)


Detalj rekvizita ...


Tartina sama i dio drugog rekvizita :)


Tartina od jabuka sa šlagom ... mljaaac!