IVAN RIMAC ZA TPORTAL

'Stari HNS je pokopan, a hoće li oživjeti, ovisi o HDZ-u'

08.06.2017 u 21:51

Bionic
Reading

Je li HNS sam sebi potpisao smrtnu presudu nakon odluke o koaliciji s HDZ-om koja je raskolila stranku, pitali smo političkog analitičara Ivana Rimca. On smatra da budućnost za tu stranku generalno nije svijetla, ali ako odrade dobro posao u Ministarstvu obrazovanja, koje bi trebali preuzeti, možda bi mogli i profitirati

Rimac kaže da je isprva smatrao da je riječ o suludom potezu, no postoje indicije da je cijeli taj koalicijski dogovor, barem što se tiče HDZ-a, traženje načina da se premijer Andrej Plenković i njegova vlada udalje od krajnje desnih opcija i krenu prema centru. Vjeruje da bi u tom kontekstu ovakav sporazum s HNS-om mogao rezultirati nečim pozitivnim.

'Naravno, HNS je uvijek kao mali partner i sa SDP-om i s HDZ-om u opasnosti da nestane i ne bude vidljiv', smatra Rimac.

Objašnjava kako je u početku ideja da se HNS pokuša uhvatiti Ministarstva znanosti i obrazovanja te reforme obrazovanja izgledala kao smokvin list, salto mortale političkog pregovaranja, ali ako stvarno uspije, mogla bi im dati vjetar u leđa kakav su dobili i s Ankom Mrak Taritaš, koja je dobro radila u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Što se tiče drugih ministarstava, sumnja da će moći poentirati bez obzira na to što je Ranko Marijan izuzetno iskusan sudac, ali reforma pravosuđa je prevelik zalogaj za stranku koja nema tako velik politički utjecaj i tako će ostati i u doglednoj budućnosti, u kojoj postoji opasnost da i HNS ode u potpuni zaborav.

Velika je opasnost da, nakon što je napuste dugogodišnja predsjednica Vesna Pusić, aktualna stranačka zvijezda Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richembergh, stranka izgubi na prepoznatljivosti, posebno svoje lijeve komponente.

Rimac se slaže s mišljenjem da će sigurno izgubiti identitet koji su imali, a hoće li uspostaviti novi, ovisi to u prvom redu o tome što je HDZ odlučio učiniti s ovom Vladom.

  • +4
Drama u HNS-u u slici Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Je li se ova Vlada odlučila bitno odmaknuti od Karamarkovih ljudi i modela ili nije. Ako će i dalje ići s modelom kakav su imali dosad, s Karamarkom, onda je HNS gotov i tu nema dileme. Ako je Plenković pobjedom na lokalnim izborima učvrstio svoju poziciju i odlučio se riješiti radikalnog krila koje je oformio i dao mu snagu Karamarko, to bi moglo biti od izvjesne koristi za HNS da ipak preživi', ocjenjuje politički analitičar.

Rimac kaže da ne treba zanemariti to da je dio motiva vezan uz odluku o suradnji HDZ-a i HNS-a uvjetovan činjenicom da je dio kadrova HNS-a izgubio pozicije na lokalnim izborima i traži način preživljavanja. Pa i Predrag Štromar, koji je preuzeo vodstvo stranke nakon odlaska Ivana Vrdoljaka, ostao je nezaposlen nakon što je izgubio utrku za novi mandat župana u Varaždinskoj županiji.  

Rimac smatra da HNS sam, s rejtingom od tri posto koji ima, ne može preživjeti. Možda bi mogli, kaže, da su osvojili Zagreb, u kojem bi generirali velik kapital potencijalnih glasača.

'Sasvim je sigurno da će HNS-u trebati vremena da izgradi novi identitet jer je stari sigurno pokopan jučerašnjom sjednicom Središnjeg odbora', zaključio je Rimac.