SJEDNICA SREDIŠNJEG ODBORA

HNS ide u koaliciju s HDZ-om, ovo su imena predloženih ministara

Bionic
Reading

Glasanje na Središnjem odboru HNS-a završeno je, pobijedili su zagovornici koalicije s HDZ-om u omjeru 78:20, uz devet suzdržanih delegata. Nakon glasanja, Predrag Štromar kazao je da je HNS predložio tri ministra u Vladi premijera Andreja Plenkovića: Blaženku Divjak za ministricu znanosti i obrazovanja, Ranka Marijana za pravosuđe i njega osobno za ministra graditeljstva, a ujedno i za potpredsjednika Vlade. Naglasio je, doduše, da je Središnji odbor dao zeleno svjetlo samo za pregovore s HDZ-om, što ne znači automatski i koaliciju

Prvi su pred novinare, međutim, izašli poraženi, među kojima i saborski zastupnici Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina-Đurić i Goran Beus Richembergh. Vesna Pusić rekla je da je glasala protiv ovakve odluke i da prema Statutu HNS-a očekuje da će svi oni biti izbačeni iz stranke jer će prilikom izglasavanja povjerenja Plenkovićevim ministrima biti protiv, a Statut je jasan - kada zastupnici glasaju u Saboru direktno protiv odluke Središnjeg odbora stranke, mogu očekivati izbacivanje iz stranke

Andro Vlahušić, član Predsjedništva HNS-a, prethodno je za HTV izjavio da je 'sve gotovo'. Netom uoči početka glasanja, utučen i rezigniran, taj protivnik koalicije HNS-a i HDZ-a potvrdio je tportalovu informaciju da će Središnji odbor donijeti odluku suprotnu Predsjedništvu stranke jer struja oko HNS-ovih Ivana Vrdoljaka, Srećka Ferenčaka i Predraga Štromara, koja zagovara koaliciju s HDZ-om, ima većinu delegata Središnjeg odbora HNS-a.

Izvori tportala, i oni koji su na suprotnoj strani, potvrdili su nam da će većinu imati struja koja želi ući u Vladu premijera Andreja Plenkovića. Na to je ukazivalo i Štromarovo svrstavanje na stranu zagovaratelja koalicije s HDZ-om, a on i njegova moćna varaždinska organizacija kontroliraju otprilike 30 posto od ukupnog broja HNS-ovih delegata. Ti delegati, uz one iz Slavonije koje kontrolira Ivan Vrdoljak, te uz još poneku manju HNS-ovu organizaciju, bili su više nego dovoljni za izglasavanje pregovora s HDZ-om.

Narodnjaci se, doduše, mogu oprostiti od četiri saborska zastupnika. HNS u Saboru ima devet zastupnika, međutim, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh i Nada Turina-Đurić jasno su dali do znanja da koaliciju s HDZ-om neće podržati. Upitno je hoće li HDZ-u biti dovoljno samo pet HNS-ovih ruku.

Richembergh na Facebooku: Plenkovićeva hidra duboko je pustila pipke 

Zanimljivo, ranije zakazana sjednica Predsjedništva HDZ-a, koja je trebala započeti u 18 sati naglo je otkazana, odnosno odgođena, međutim, u HDZ-u se ne može dobiti službeni odgovor hoće li se sjednica uopće danas održati.

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh nadao se da će Središnji odbor prihvatiti stav Predsjedništva i da će se HNS-ovci danas definitivno otkloniti od pokušaja da ih se 'kompromitira, posvadi i razdvoji'. 

'To je režija Plenkovićevog HDZ-a i to je dokaz da s njima nemamo što raditi. Čuo sam iz druge ruke da ima pritisaka na članove Središnjeg odbora da se ipak odluči da HNS surađuje s HDZ-om. Ako većina tako odluči tako će se postupati, ali bez nas koji se s tim ne slažemo', kazao je uoči sjednice Središnjeg odbora. No objavom na Facebooku za vrijeme sjednice dao je naslutiti da su stvari, iz njegovog kuta viđenja, krenule po zlu. 

Na pitanje novinara za komentar odgode sjednice Predsjedništva HDZ-a, koja se također trebala održati danas popodne, rekao je: 'To sve znači, netko je dobio time out ili priliku za doigravanje', a tko je, kaže, vidjet će se danas.

Potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković izjavio je prije sjednice u srijedu kako ne očekuje nikakve preokrete, te je ocijenio kako je HNS svim postupanjima koja su uslijedila pokazala demokratičnost i ozbiljnost.

'Jučer smo donijeli odluku, danas je Središnji odbor, konstituiranje Središnjeg odbora, rasprava, izvještaj, lokalni izbori. Ne očekujem da bi se nešto novo trebalo dogoditi. Da li će se dogoditi – ne znam, ali ja to u ovom trenutku ne očekujem', rekao je Gjurković uoči početka zasjedanja Središnjeg odbora HNS-a.

  • +6
Središnji odbor HNS-a u hotelu Sheraton Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Članovi Središnjeg odbora su u nezgodnoj situaciji'

Na pitanje postoji li pritisak na članove Središnjeg odbora, Gjurković je ocijenio kako je sigurno da je situacija za njih sada nezgodna.

'Sigurno je da su oni sada u nezgodnoj situaciji. HNS je jučer na predsjedništvu rekao to što je rekao, predsjednik stranke je predložio da se ne ide u koaliciju s HDZ-om i glasao za to. No, mi danas imamo središnji odbor s drugim dnevnim redom i naravno da ćemo raspravljati i o tome jer je bitno, a da li će se neke dodatne odluke donositi, ne znam', napomenuo je.

Ivan Vrdoljak, koji je jučer podnio ostavku na sve političke funkcije u HNS-u, prilikom dolaska na sjednicu Središnjeg odbora nije bio rječit. 'Ja sam u mirovini i nemam više tome što dodati', kazao je Vrdoljak.