KOD TENJE

Stanovnici razočarani, Ina ipak nije pronašla naftu

20.12.2012 u 09:37

Bionic
Reading

Ništa od pustih snova stanovnika Tenje. Svi oni koji su se, nakon što su prije nekoliko mjeseci djelatnici hrvatske naftne kompanije INA postavili istražni naftni toranj i ondje dovukli prateću opremu, ponadali i glasno očekivali da će kod toga mjesta biti pronađeni novi izvori crnog zlata, sada razočarani mogu odahnuti

Njihova predviđanja da će ondje možda biti sagrađena i rafinerija te brojni prateći objekti, ali i da će svoje zemljište, koje bi za to bilo angažirano, moći skupo prodati - padaju u vodu.

Naime, nakon provedenih istraživanja, nafta se nije pojavila, pa sva istražna oprema sada seli dalje. Kakood djelatnika Inina Sektora korporativnih komunikacija doznaje Glas Slavonije, na temelju dugotrajnih i složenih geoloških interpretacija i analiza na Istražnom prostoru istočna Slavonija, locirana je istražna bušotina Antunovac-1, nekoliko kilometara udaljena od grada Osijeka, a u katastarskoj općini Tenja.


Bušenje na toj bušotini završeno je prije nekoliko dana, odnosno ranije od predviđenog roka, zbog toga što nisu ispunjena očekivanja u smislu utvrđivanja naftnog zasićenja. Sukladno tome, već uskoro uklonit će se bušaće postrojenje te sanirati radni prostor bušotine.

Iz Inina Sektora korporativnih komunikacija podsjećaju na to da, što se tiče ostalih istraživačkih projekata, ta je kompanija ove godine bili intenzivno fokusirana u svojim ulaganjima upravo na kontinentalnu Hrvatsku. Uz onu kod Tenje, izbušili su još dvije bušotine; Hrastilnica-3 pokraj Ivanić Grada i Đeletovci-1 zapad, u blizini Vinkovaca, gdje su potvrđena otkrića nafte.