VESELO U SABORU

'Stanje je bajno i možemo prestati s haračem'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2010 14:30
  • Objavljeno 15.04.2010 u 14:30
Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Saborska oporba pozvala je danas Vladu da, ako joj je uistinu stalo do gospodarskog oporavka i izlaska iz krize, ukine cijeli tzv. krizni porez

U raspravi o Vladinom prijedlogu ukidanja prve stope tog poreza oporbeni su klubovi tvrdili da je Vlada pogriješila kada je prošloga ljeta uvodila krizni porez i povećala PDV, što je samo smanjilo osobnu potrošnju i opteretilo gospodarstvo.

Branko Grčić (SDP) naglasio je da su spomenute Vladine mjere samo narušile umjesto ojačale makroekonomsku stabilnost te su dovele do smanjenja BDP-a. Istaknuo je da antirecesijska politika treba biti usmjerena na otvaranje prostora za veću osobnu potrošnju i investicije, upravo ono što je krizni porez reducirao.

'Zalažemo se za trenutno i potpuno ukidanje kriznog preza', poručio je Grčić, predloživši Vladi da umjesto dohotka od rada oporezuje kapitalnu dobit, dividendu, luksuznu imovinu i neke druge dosad neoporezovane komponente.

Damir Kajin (IDS) ocijenio je da je uvođenje kriznog poreza bilo 'možda jedan od najštetnijih zakona ovoga desetljeća', jer se njime prestrašilo građane, pa su smanjili osobnu potrošnju.

Smatra da će učinke ukidanja samo niže stope tog poreza osjetiti tek zaposleni u državnim službama i javnim poduzećima, dok radnici u privatnom sektoru od toga neće imati nikakve koristi.

Bori Grubišiću (HDSSB) nije jasno zašto Vlada predlaže ukidanje niže stope kada razlozi koje je navela za uvođenje poreza nisu prestali postojati.

'Stanje je bajno i možemo s haračem prestati. Ma nemoj', kazao je i Vladu prozvao za izostanak koncepta gospodarskih reformi.

'Ova država, ova Vlada nema gospodarski i financijski koncept reformi', kazao je i založio se za promjenu porezne politike te provođenje radikalnih reformi, posebno u javnom sektoru.

Goran Beus Richembergh (HNS) ocijenio je da Vlada predloženom mjerom samo kupuje naklonost birača bez pravog pokrića.

'Vlada svoju politiku temelji na stranačkim interesima u predizbornoj godini, umjesto gospodarstva spašava svoj politički rejting', poručio je.

Vladu je prozvao da je, unatoč upozorenjima sindikata poslodavaca i 'odgovornih političara', krizom pogođenom gospodarstvu i građanima svjesno nametnula nove restrikcije i to predstavila kao antirecesijske mjere.

'To je priznanje Vlade da je lani u srpnju došla s prijedlogom kojim je samo napravljena šteta', rekao je.

'Vlada nema snage ni političke volje za bilo kakve promjene', ocijenio je HNS-ovac te pozvao Vladu da odstupi i mjesto prepusti novoj politici.

Odgovorio mu je Boris Kunst (HDZ) i odbacio njegove tvrdnje da Vlada kupuje naklonost birača te je rekao da je Vlada pokazala odgovornost.

'Nije mi jasno zašto ste protiv umirovljenika, radnika i samostalnih djelatnosti, kojima bi ukidanje dva posto poreza puno značilo', kazao je.

Ispred kluba HDZ-a govorile su Nevenka Majdenić i Vesna Buterin, uvjerene da će ukidanje niže stope kriznog poreza potaknuti potrošački optimizam građana, što je jedan od putova oporavka od krize.

Buterin je naglasila da je uvođenje kriznog poreza bila nužna mjera koja je uz ostale Vladine mjere osigurala isplatu plaća, mirovina i socijalnih davanja.

Stanko Grčić (HSS) također smatra da će ukidanje niže stope kriznog poreza potaknuti osobnu potrošnju te ističe da je od toga što će u državni proračun ući oko 450 milijuna kuna manje ipak važnije zaštititi standard zaposlenih i umirovljenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi