'pandemija više nije pod kontrolom'

Štagljar o koronavirusu: Podsjeća me na nogometnu utakmicu, u drugom poluvremenu smo se skroz raspali i na kraju izgubili 2:6

30.11.2020 u 18:27

Bionic
Reading

'Nažalost, od početka, odnosno sredine listopada ova pandemija u Hrvatskoj više nije pod kontrolom jer već tada nismo poduzeli prijeko potrebne mjere da se zaustavi eksponencijalno širenje virusa', kaže prof. Igor Štagljar, profesor i direktor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu

'Zašto je to tako morate pitati odgovorne osobe iz stožera i vlasti. No, ako slušate Vladu, Stožer i neke znanstvenike iz znanstvenog vijeća koje savjetuje Vladu RH, onda ćete vidjeti da je po njima situacija pod kontrolom, što naravno nije točno. Drugim riječima, najgore što se Hrvatskoj moglo dogoditi je da je sada ispolitizirala ovu zdravstvenu krizu oko pandemije, a, nažalost, moram primijetiti da smo na 'jako dobrom putu' da nam se uskoro dogodi ono što se dogodilo i u SAD-u od početka ove pandemije, a to je da je pandemija u potpunosti polarizirala naše društvo.', rekao je za portal HRT-a prof. Igor Štagljar, profesor i direktor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu.

Štagljar ističe kako 'to stvarno nikome nije trebalo' s obzirom da smo, kako kaže, jakjok dobro krenuli na početku, situaciju imali pod kotnrolom negdje do početka listopada ove godine.

'Tada se iz meni neobjašnjivog razloga jednostavno raspalo odnosno COVID-19 nas je doslovce pojeo. To me sportskim rječnikom podsjeća na nogometnu utakmicu u kojoj smo u prvom poluvremenu vodili 2:0, ali smo se onda u drugom poluvremenu skroz raspali i na kraju izgubili rezultatom 2:6!', dodao je istaknuvši kako se sada nalazimo u 'izuzetno lošoj situaciji' jer imamo 40 posto svih testiranih pozitivnih na Covid-19.

'Stvarno ne želim nikoga plašiti, ali ove sadašnje brojke su alarmante. Samo ću vam spomenuti da je već 3 posto test positive rate u populaciji zabrinjavajuća – onda si možete zamisliti što znaci kada imate 13 puta veću brojku.', ukazuje profesor Štagljar koji smatra da nam u ovom trenutku ništa drugo ne pomaže već ponovni totalni lockdown.

'Sada stvarno ne vidim nikakvu drugu mogućnost da izbjegnemo pravu zdravstvenu katastrofu, a to je ogroman broj umrlih koji bi mogao dostići i više od 3,000 umrlih od COVID-19 do kraja ove godine.', kaže.

'Hrvatska je od početka/sredine listopada ove godine definitivno preuzela švedski model. Problem je jedino u tome što jedan veliki broj građana Hrvatske nije savjestan, nema empatiju i totalno ignorira ovu pandemiju. Po meni je to zabrinjavajuća vijest', kaže Štagljar.

Vjeruje kako Hrvatska ne može izdržati, ekonomski gledajući, lockdown jer, napominje, nažalost, nismo bogata zemlja koji bi u slučaju novog zatvaranja mogla plaćati ljude koji ne mogu raditi iz posebnih fondova.

'Ali, htio bih napomenuti da uvođenje strogih mjere predstavlja humani i etičan čin, koji je pritom i medicinski opravdan jer će spasiti mnogobrojne živote ljudi koji inače ne bi umrli da se nisu zarazili ovim virusom. Mislim da svaki građanin Republike Hrvatske ima pravo na život i da Vlada mora učiniti sve što je u njenoj moći da spasi živote građana koji su zaraženi COVID-19. U protivnom će nas uskoro biti puno manje od 4 milijuna.', upozorava.

Štagljar napominje kako su mu kolege pulmolozi i patolozi rekli da se u svojoj dugoj karijeri dosad još nijedanput nisu vidjeli pacijente kod kojih krv postaje tako ljepljiva kao što je to kod nekih pacijenata oboljelih od covid-19.

Ističe kako nas pridržavanje mjera definitivno može zaštiti. Navodi primjer azijskih država gdje su se maske nosile u široj populaciji i prije ove pandemije i nije nikakva novost.

'Upravo te azijske države su najuspješnije na svijetu u borbi protiv COVID-19 pandemije. Zar to nije dovoljan argument da nosimo maske još neko vrijeme i da prestanemo gunđati protiv toga? I meni osobno ne odgovara kada nosim masku, ali kada znam da ona štiti mene I druge od moguće zaraze, onda više nemam s time nikakav problem.', poručuje Štagljar.

Ističe kako su dvije američke kompanije, Regeneron i Eli Lilly iz SAD-a u samo 10 mjeseci uspjeli generirati dva učinkovita lijeka protiv COVID-19.

'U oba slučaja se radi o tzv. koktelu monoklonalnih protutijela koja sprečavaju ulazak SARS-CoV-2 koronavirusa u stanice epitela pluća, tako da se virus vise ne može replicirati. Dotični koktel antitijela farmaceutske kompanije primio je i američki predsjednik na odlasku Donald Trump - oba lijeka su prije nekoliko dana odobreni za liječenje COVID-19 od američkog FDA, i davat će se oboljelima od COVID-19 koji su stariji od 65 zato što još uvijek ne postoje dovoljne zalihe oba lijeka. Definitivno vidimo svjetlo na kraju tunela – stvari će se od sredine sljedeće godine početi vraćati u normalu.', kaže Štagljar.