jedan srušen iz opreza

Srušeni tornjevi zgrade Kolmar na Trgu bana Jelačića

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2020 19:50
  • Objavljeno 22.03.2020 u 19:50
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Zgrada Kolmar iz 1905. godine na Trgu bana Jelačića, u kojoj se nalazi Društvo hrvatskih književnika, tijekom jutrošnjega potresa ostala je bez jednoga tornja, a drugi su iz mjera opreza srušili vatrogasci.

Zgrada Kolmar zaštićeno je kulturno dobro, a izgrađena je 1905. godine za trgovca Kolmara po projektu atelijera Hönigsberg i Deutsch, s pročeljem oblikovanim u stilu kasnoga historicizma.

Potresi su izazvali niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini grada Zagreba, a među ostalim, oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio stropa svetišta, teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj gdje se urušio strop, a u podrhtavanju tla oštećena je i crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije, ali i Župa Svih Svetih u Sesvetama.

Stradale su i crkva svetog Vinka u Frankopanskoj i samostan Sestara milosrdnica, crkva svetoga Marka te crkva svetog Mirka u Šestinama.

Vatrogasci srusili kupolu na vrhu zgrade koja je stradala u potresu

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Oštećen je i zgrada Hrvatskoga sabora, Banski dvori, zgrada Ministarstva financija u Katančićevoj, zgrada Hrvatske pošte u Jurišićevoj te nedavno obnovljena zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici.

Ministarstvo kulture će u suradnji sa stručnjacima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, ali i stručnjacima iz svih drugih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva koordinirati pregled stanja i stupanj oštećenja kako na području Grada Zagreba tako i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana ovim nizom potresa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!