BRZINA I ODGOVORNOST

Plenković: Dobro upravljamo krizama zbog potresa i koronavirusa

22.03.2020 u 17:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da je ponovno došlo do značajnog povećanja oboljelih od koronavirusa, a paralelno imamo krizu zbog potresa, ali centralizirano upravljanje dvjema krizama ide jako dobro.

U Hrvatskoj je trenutno 254 zaraženih koronavirusom, i danas je značajno povećanje od jutros. Moramo voditi računa o razmaku i socijalnoj distanci koja nas u ovom trenutku spašava i čini više zdravima nego bolesnima, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka državnog vrha i Stožera civilne zaštite u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Građani čiji su stanovi ili kuće oštećeni u studentski dom

Zahvalivši se svim službama koje su se maksimalno angažirale nakon potresa, upozorio je da imamo kombinaciju dviju kriza koje su međusobno kontradiktorne - epidemiju koronavirusa koji se širi Hrvatskom ,kao i drugim zemljama, te potresa.

Ustvrdio je da centralizirano upravljanje krizom nakon potresa ide jako dobro i najavio da će svi Zagrepčani čiji su stanovi ili kuće oštećeni potresom biti smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje, koji je u međuvremenu ispražnjen u tu svrhu.

  • +19
Zagreb: U NSK se ponovno okupio državni vrh Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

"Dom je spreman za prihvat sugrađana čiji su stanovi oštećeni”, kazao je i podsjetio da se građani koji nemaju gdje prenoćiti mogu javiti na besplatan telefonski broj 0800 8805, gdje će dobiti potrebne informacije.

Ako bude potrebno, bit će pripremljeno još nekoliko alternativnih lokacija za smještaj.

Plenković je najavio da će se idućih dana, osobito u centru grada, osigurati odgovarajući sigurnosni razmak između krovova i zgrada jer u Zagrebu puše jaki vjetar.

Dronovi će snimiti situaciju na krovovima

Pozvao je građane na opreznost da ne nastradaju od posljedica urušenih dimnjaka i krovišta. Za uvid u situaciju na krovovima policija i vojska angažirat će dronove, najavio je.

"Hodajte što dalje od zgrada da ne bi slučajno zbog vjetra počeli padati crijepovi ili dijelovi fasada. Sada je važno imati maksimalnu odgovornost da nam se ne dogode veće tragedije u trenucima nakon potresa", poručio je.

Plenković je napomenuo da je nakon prvog najjačeg udara potresa bilo još tridesetak manjih potresa. Stoga je ponovno apelirao na građane da budu maksimalno oprezni, jer zbog hladnog vremena nije realno da ljudi budu na cesti.

Pritom je zamolio građane da zbog potresa ne zaborave na epidemiju koronavirusa, kako se u našoj zemlji ne bi ponovio scenarij iz Italije.

"Osobna disciplina i društvena odgovornost svakog od nas u novonastalim okolnostima su najbitniji”, istaknuo je.

Kontakti sa čelnicima EU-a i susjednih država

Plenković je rekao da je od jutra bio u telefonskom kontaktu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, a javili su mu se slovenski, mađarski i poljski premijeri te drugi državnici koji su iskazali spremnost za pomoć.

Najavio je da će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak održati video-konferenciju ministara vanjskih poslova, a ministar Zdravko Marić s ministrima financija EU-a.

Također je najavio da će Hrvatska, kada bolje analizira razmjere štete, zatražiti potporu EU-a.