UPOZORENJE IZ HEP-a

Srušeni rekordi u potrošnji struje!

07.02.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda je priopćila da su u ponedjeljak ostvareni rekordi potrošnje električne energije. Ostvaren je rekord tzv. maksimalnog vršnog opterećenja, pa je u 19 sati zabilježena potrošnja od 3.193 megavata, dok je dnevna potrošnja iznosila 63.374 MW

Dosadašnji rekordi potrošnje, podsjećaju iz HEP-a, ostvareni su 16. prosinca 2010. godine, kad je evidentirano maksimalno vršno opterećenje od 3.118 MW te dnevna potrošnja od 62.370 MW.

Unatoč takvim podacima, hrvatski elektroenergetski sustav je stabilan. Posljedice dugotrajnog sušnog razdoblja i ograničenog rada hidroelektrana nadomještaju se pojačanom proizvodnjom termoelektrana i uvozom električne energije.

'Snježne nepogode oštećuju prijenosnu i distribucijsku mrežu, tako da je uskraćena opskrba električnom energijom u pojedinim dijelovima Hrvatske. Kao i svake zime, najviše šteta trpi ličko područje, gdje zaposlenici Elektrolike pokušavaju podizati stupove i vodiče te privremenim rješenjima povezati mrežu i uspostaviti napon', stoji u priopćenju na stranicama HEP-a.

Dramatično je, kako su potvrdili, i u zabačenim mjestima dalmatinskog zaleđa zametenim snijegom i nedostupnim mehanizaciji Elektrodalmacije, Elektre Šibenik i Elektre Zadar.

Bez struje je na zadarskom području više od 5.000 stanovnika podvelebitskoga kraja, a kako je potvrđeno Hini bez struje su mjesta od Svete Marije Magdalene do Rovanjske te sela Žegar i Medviđa na obrovačkom području.

Zbog olujne i orkanske bure, posolica je prouzročila probleme na elektrosustavu, pa struju nema i dio otoka Paga. Ozbiljno je stanje i na jugu Hrvatske, na neretvanskom i dijelu pelješkog područja, gdje su radnici Elektrojuga uz goleme napore danas ponovno uspostavili sustav napajanja.

Iz HEP-a su izvijestili i kako su snježni zapusi zarobili smjenske radnike u hidroelektranama Miljacka, Jaruga i Golubić

Iako je tanki sloj leda prekrio Dravu, pa i dovodne kanale hidroelektrana Varaždin, Čakovec i Dubrava, nema poteškoća u proizvodnji struje. Dogodio se i kvar u rasklopnom postrojenju HE Senj, no ubrzo je uspješno otklonjen.

Za sve HEP-ove radnike na terenu i dalje je na snazi izvanredno stanje

HEP je pozvao sve potrošače da smanje potrošnju električne energije zbog preopterećenja sustava. U protivnom, upozoravaju, moguće su redukcije električne energije ili, u najgorem slučaju, pad cjelokupnog elektroenergetskog sustava.