ALEKSANDAR VUČIĆ

Srpsko gospodarstvo ne stoji na nogama, već posrće

05.06.2013 u 18:30

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić u srijedu je stanje u Srbiji ocijenio težim no što ga ocjenjuje i oporba, jer su računi iz prethodnih desetljeća došli na naplatu, a domaće gospodarstvo 'ne stoji na nogama, već posrće'.

Vučić je u emisiji 'Kažiprst' TV- B92 ponovio svoju nedavnu izjavu da za njega razgovori o gospodarstvu i protukriznim mjerama predstavljaju 'noćnu moru'. 'Situacija u Srbiji je takva da sve što netko iz oporbe kaže o težini stanja u kojem se nalazimo, rekao je točno, a i teže je od toga... Moramo se boriti da to popravimo', istaknuo je Vučić. On je za aktualno stanje srbijanskog gospodarstva rekao da je 'proizvod koji smo sami napravili proteklih desetljeća i sada su stigli računi na naplatu'.

'Došlo nam je na naplatu sve oko Kosova, korupcije, povećanja duga, jer se dugo mislilo da se može trošiti i lagodno živjeti, a da se ne proizvodi', naglasio je Vučić, a na primjedbu da se Srbija i dalje zadužuje odgovorio je potvrdno objasnivši da država sada to čini kako bi vraćala dugove. Vučićeva je ocjena da Srbija ima 'ogromnu lokalnu administraciju, koja je postala glavni poslodavac, dok se nitko nije bavio gospodarstvom'.

'Srbijansko gospodarstvo nije na nogama, ono kleca i sad moramo pronaći mjere što da radimo', rekao je prvi potpredsjednik vlade.

Na pitanje o tome je li se vlada već dogovorila o zamrzavanju plaća i mirovina kao o jednoj od mjera štednje, Vučić je rekao da dogovor nije postignut jer je na stolu mnogo ideja, a u tijeku su i konzultacije s domaćim i stranim stručnjacima kako bi se dobili što bolji prijedlozi.


Vučić je rekao da će, iako su već u tijeku stranačke i unutarkoalicijske konzultacije vladajuće većine, konačnu riječ o antikriznim mjerama imati vlada.

'Situacija je isuviše ozbiljna da bih se igrao metaforama. Naše je da učinimo sve i da se borimo i brinemo za budućnost, za one za koje želimo da ostanu u ovoj zemlji i da u njoj rade', rekao je za TV B92 vicepremijer Vučić.

U Srbiji se već nekoliko tjedana najavljuje nužnost gospodarskih mjera, fiskalne konsolidacije, preustroja loših poduzeća te reforme javne uprave kao i opće štednje, posebno u javnom sektoru.

Koncem svibnja predsjednik državnog Fiskalnog vijeća Pavle Petrović upozorio je da će se krajem ove ili početkom 2014. godine Srbija suočiti s ozbiljnim financijskim problemima ne bude li uspjela obuzdati deficit u državnom proračunu, a slične su prognoze i upozorenja državnom vodstvu uputili i stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji su u svibnju proveli u Srbiji dva tjedna analizirajući gospodarsku situaciju.

I Fiskalno vijeće (FV) Srbije i MMF sugeriraju da srednjoročni stup fiskalne konsolidacije mora biti smanjenje mirovina i plaća u javnom sektoru. Prema podacima FV, od 20.000-25.000 ljudi od ukupno oko 450.000 zaposlenih u srbijanskom javnom sektoru predstavlja višak zaposlenih.