ISPUNJENO OBEĆANJE

Srpski vicepremijer podnio ostavku zbog EU

09.12.2011 u 18:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić podnio je danas popodne ostavku zbog odluke Bruxellesa da Srbiji ne dodijeli status kandidata za članstvo u EU, prenijeli su tamošnji mediji. Srbijanski vicepremijer zadužen za europske integracije tako je postao prva politička žrtva odluke iz Bruxellesa

On je, kako prenose beogradski mediji, izjavio da je ostavka njegov osobni čin o kojem je duže vrijeme razmišljao. Time je Đelić ispunio obećanje koje je više puta tijekom proteklih mjeseci dao srbijanskoj javnosti najavljujući povlačenje s funkcije ne dobije li Srbija u prosincu status kandidata.

Europska unija odlučila je odgoditi odluku o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU do ožujka sljedeće godine.

Đelić
je novinarima rekao da su tri uvjeta EU da Srbija dobije kandidaturu iduće godine – da se provedu u djelo već postignuti dogovori Beograda i Prištine, pronalaženje rješenja za sudjelovanje prištinskih službenih osoba na regionalnim forumima, te da Srbija surađuje s KFOR-om i EULEX-om 'u cilju nesmetanog ispunjenja njihovog mandata'.

'Europski put Srbije je pun izazova i često nepravdi. Kao nacija ne smijemo odustati od strateškog cilja, punopravnog članstva', rekao je Đelić.

On je čestitao građanima Hrvatske 'zbog punopravnog članstva koje će ostvariti 2013. godine'. Predsjednik Europskog savjeta Herman van Rompuy izjavio je danas da će EU nastaviti procjenjivati 'dokud je Srbija došla'.

'EU želi ohrabriti Srbiju nakon što je dijalog Beograda i Prištine dao prve rezultate da nastavi dijalog i poboljša odnose s Prištinom', što je, kako je istaknuo, 'u najboljem interesu Srbije.'

Srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je da Srbija 'ne smije i ne može' odustati od EU.

'Svaka drugačija odluka imala bi dalekosežne i duboke posljedice po život građana ove zemlje', rekao je on, dodajući da Srbija pripada Europi 'u domeni kulture, gospodarstva, političkom i ekonomskom smislu'.

Također je dodao da današnja oduka nije poraz srbijanske državne politike te da nije razočaran njome.

'Poraz ne doživite kada posrnete, već kada se ne uspravite. Mi ćemo se uspraviti. Nismo odustali ni u težim okolnostima', rekao je Tadić.

Opozicija u Srbiji različito je dočekala odluku Bruxellesa. Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije, ocijenio je da vlast u Srbiji treba preuzeti odgovornost za europski neuspjeh te da Srbija mora promijeniti politiku koja ju je 'dovela u slijepu ulicu'.

Bivši premijer Srbije i lider desničarske Demokratske stranke Srbije ocijenio je s druge strane da Srbija ništa ne gubi time što nije dobila kandidaturu te da je jedini gubitnik vlast u Srbiji.