STRUČNJAK ZA TERORIZAM

'Srpski revolucionarni pokret? Nikad čuo!'

19.09.2011 u 15:46

Bionic
Reading

'Srpski revolucionarni pokret?! Nikada u životu nisam čuo za tu organizaciju', rekao je za tportal prof. Mirko Bilandžić, stručnjak za međunarodnu sigurnost i međunarodne odnose s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Izjavio je da netko želi izmanipulirati situaciju s vojnim skladištem u Pađanima te je istaknuo da nema mjesta panici

'Ne treba dramatizirati. Imamo istražna tijela i obavještajni sustav i treba pričekati rezultate istrage, tada ćemo znati o čemu je riječ', rekao je Bilandžić nakon što je jučer policija zajedno s Interpolom pokrenula istragu jer je nepoznati muškarac nazvao redakciju Slobodne Dalmacije i rekao kako iza požara u Pađanima stoji 'Srpski revolucionarni pokret'.

Pojasnio je kako imamo sve elemente terorističkog čina: požar, strah tj. teror te treći element, a to je preuzimanje odgovornosti. Uz to, imamo i kontekst u kojem manipulacija ovakvim stvarima može pasti na plodno tlo. 'Nakon regionalne suradnje diktirane izvana, imamo nesuglasice sa Srbijom, kuhanje situacije u BiH i sada ovo na Kosovu', pojašnjava Bilandžić te dodaje kako je Hrvatska početkom 90-ih bila žrtva terorističkih napada u sklopu ratnog djelovanja.

Prema njegovom mišljenju, Pađani ipak nemaju veze sa stvarnom prijetnjom, već s manipulacijom. Unatoč tome, policija takve dojave mora ozbiljno shvatiti te ih ne smije uzeti zdravo za gotovo, istraga se mora provesti.

Ističe kako trenutno u Hrvatskoj ne postoji prijetnja nijedne terorističke organizacije, osim indirektno, u globalnom kontekstu, Al Kaide. Zaključuje kako iz ove situacije treba izvući pouku, a to je prije svega činjenica da imamo problema sa skladištenjem oružja te se nada kako će MORH napraviti reviziju svih sličnih mjesta.