POZDRAV IZ SOČIJA

Srpski predsjednik u omiljenom Putinovom lječilištu

11.09.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić drugi je put od proljetnog početka svog mandata otputovao u Rusiju, ovog puta na poziv kolege Vladimira Putina s kojim će se danas susresti u crnomorskom ljetovalištu Sočiju

Zanimljivo je da tijekom susreta ne bi trebali biti potpisani nikakvi dokumenti ni sporazumi, što je obično Putinova logika kod odvajanja vremena za susrete s državnicima manjih zemalja. Beogradski B92 piše da je Putin pozvao Nikolića u svoj omiljeni kurort (kupališno-lječilišni centar) na neformalni sastanak, kako bi se upoznao s ekonomskim stanjem i društveno-političkim raspoloženjem u Srbiji te saznao buduću strategiju srpske vrhuške po pitanju Kosova.

Službeni Beograd prije nekoliko dana je ponovno pritisnut imperativom priznavanja Kosova kao uvjetom za nastavak procesa priključivanja Srbije Europskoj uniji. Rusija načelno podržava europsku vanjskopolitičku orijentaciju Srbije, no istovremeno čvrsto brani stav da je u slučaju Kosova riječ o bespravnom oduzimanju teritorija suverene države, i to pod pokroviteljstvom zapadnih sila.

S obzirom na to da je ruska diplomacija u posljednje vrijeme vrlo aktivna u kritici američke i europske politike prema Siriji u kojoj se razbuktava sve kaotičniji rat, inzistiranje na kosovskom pitanju ima širi geopolitički značaj. Tomislav Nikolić, pak, kao vođa srpske (ultra)desnice gradi svoj politički kredo na suprotstavljanju nezavisnosti međunarodno 'polupriznatog' Kosova.

U Sočiju bi se trebalo razgovarati i o projektu plinovoda Južni tok u kojem Srbija ima važnu poziciju te o budućim ruskim investicijama koje su se u Srbiji skoro udvostručile u zadnje dvije godine.