TUČE, IZNUDE, UBOJSTVA...

Srpska 'zlatna mladež' s druge strane zakona

10.02.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Djeca srpskih političara, biznismena, sportaša, glumaca i mnogih drugih poznatih osoba iz javnog života nerijetko su u svađi sa zakonom, a neki od njih postali su i lica s međunarodnih tjeralica

Pripadnici srpske 'zlatne mladeži' česti su akteri u izgredima, tučnjavama, pucnjavama i teškim prometnim nesrećama.

Neki sinovi poznatih očeva uplovili su i u vode organiziranog kriminala, a neke se čak tereti i za ubojstva. Unatoč tome što žive s onu stranu zakona, kad se nađu na udaru pravosudnih organa djecu političara i drugih utjecajnih osoba u Srbiji nerijetko se vrlo brzo pušta na slobodu ili se pak sudski postupci protiv njih razvlače godinama, piše portal Mondo.

Trenutno najtraženiji 'griješni tatin sin' u Srbiji je Luka Bojović, sin direktora beogradskog ZOO vrtaVuka Bojovića. Njega srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal sumnjiči za više ubojstava i pokušaja ubojstava u kriminalnim krugovima.

Sumnja se i da je davao potporu i dirigirao članovima 'zemunskog klana' s kojima je, po tvrdnji tužiteljstva, počinio brojna nedjela. Luki Bojoviću se od ljeta prošle godine izgubio svaki trag te za njim sada traga Interpol. Bojovića u Srbiji već očekuje izdržavanje kazne od 15 mjeseci zatvora na koju je, zbog nedozvoljenog držanja oružja, nedavno pravomoćno osuđen.

S optužbom za teško ubojstvo suočio se i sin pjevača Sinana Sakića Rašid. On je već kao maloljetnik bio privođen zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja teških ozljeda, napada, pokušaja ubojstva i iznude novca. Sakićev sin sada čeka odluku Apelacijskog suda u Beogradu zbog ubojstva Dragoljuba Despotovića, budući da mu je, kako piše Mondo, ranija presuda na 15 godina zatvora ukinuta.

Višegodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva koje je počinio krajem devedesetih godina odležao je i sin košarkaša Zorana Moke Slavnića, Zvezdan. On je prije dvije godine ponovo završio u pritvoru zbog trgovine drogom, zbog čega je osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora te na slobodi čeka pravovaljanost presude.

PREDSJEDNIČKA DJECA NA MEĐUNARODNOJ TJERALICI

Među licima s međunarodnih tjeralica su i sin i kći nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića Marko i Marija, uz čija se imena veže niz optužbi za organizirani kriminal, šverc duhana, nasilje i pucanje iz vatrenog oružja, piše Mondo. Oboje su nakon pada režima svog oca napustili Srbiju te Marija sada živi u Crnoj Gori, a Marko Milošević je utočište našao u Rusiji, gdje je dobio status azilanta. Trenutno se protiv njega vodi istraga zbog sudjelovanja u državnom švercu duhana tijekom devedesetih.

Pred sudom se već nekoliko puta našao i sin bivšeg predsjednika Jugoslavije Zorana Lilića Darko Lilićkojega se sumnjiči za pokušaj iznude oko 100.000 eura od poznanice svoje majke. Njegov je odvjetnik pak izjavio da se Lilića tereti za kazneno djelo prinude, a ne iznude, jer se ne radi o reketu, već o zahtjevu za povrat novca koji je njegova majka navodno posudila poznanici.

SIN BATE ŽIVOJINOVIĆA U BIJEGU

Miljko Živojinović, sin bate Živojinovića

Već je četiri godine u bijegu i sin poznatog srbijanskog glumca Velimira Bate Živojinovića. Za odvjetnikom Miljkom Živojinovićem je raspisana Interpolova tjeralica. Sumnjiči ga se za umiješanost u malverzacije 'stečajne mafije' odnosno za zlouporabu u građevinskoj tvrtki Rad u kojoj je obnašao dužnost stečajnog upravitelja. Specijalno srbijansko tužiteljstvo optužilo ga je za pljačku milijun eura te zatražilo pritvor, nakon čega je, kako su javili tamošnji mediji, Živojinović ispario iz zemlje te se sudu javlja pismima iz Francuske.

U KRAĐAMA SIN BIVŠEG ZAMJENIKA MINISTRA POLICIJE

U sukobu sa zakonom našao se i sin nekadašnjeg načelnika Sektora javne sigurnosti i zamjenika ministra policije Radovana Stojčića Badže, koji je 1997. ubijen u beogradskom restoranu Mama mia. Protiv 30-godišnjeg Vojislava Stojčića Prvo osnovno tužiteljstvo u Beogradu početkom ovog mjeseca podiglo je optužnicu zbog sumnje da je sudjelovao u 23 teške krađe na području Beograda. Stojčića mlađeg se dovodilo u vezu s raznim kriminalnim djelima još u vrijeme kada je njegov otac bio na čelu srbijanske policije, a 2002. je osuđen na osam mjeseci uvjetne kazne zbog nelegalnog posjedovanja pištolja i okvira sa 14 metaka.

Krajem prošle godine pravomoćno je na godinu dana zatvora zbog izazivanja prometne nesreće osuđen i sin srpskog tajkuna Sretena Karića, Stefan. BMW kojim je upravljao Karić mlađi pri velikoj je brzini udario u betonski stup na Dedinju, pri čemu je kroz vjetrobransko staklo izletjela plesačica Stanislava Pavlović. Djevojka je u nesreći zadobila frakturu lubanje i brojne unutrašnje ozljede.

Po mišljenju psihologa, najveća greška koju bogati i moćni roditelji čine je to što jureći za novcem i karijerom svoj izostanak od kuće nadoknađuju tako što svojoj djeci daju novac te im kupuju skupocjene poklone, garderobu i automobile. Takva djeca, koja rastu bez roditeljske ljubavi i bliskog kontakta s roditeljima, u društvu postaju razmetljiva i bahata, a s vremenom nerijetko i agresivna te pod utjecajem pogrešnih uzora počinju život s druge strane zakona.