'POČEŠI S RAZLOGOM'

Srna, Belan i Matanić u kampanji protiv raka testisa

Dalibor Matanić

Dalibor Matanić

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

'Počeši s razlogom', naziv je javnozdravstvene kampanje za rano otkrivanje raka testisa, koju će zajedno provoditi Klinički bolnički centar Zagreb i Ožujsko pivo, a cilj kampanje je podizanje svijesti o muškom zdravlju i važnosti redovitog samopregleda testisa kako bi se rak otkrio na vrijeme

Od raka testisa u Hrvatskoj oboli oko 200 osoba godišnje, a najčešće obolijevaju muškarci u dobi od 18 do 35 godina. Iako se radi o rijetkom tumoru, od kojeg obolijeva oko jedan posto populacije, Hrvatska bilježi porast broja oboljelih pa je samopregled testisa jednostavna i brza metoda koja može spasiti život, rečeno je u srijedu na predstavljanju kampanje.

Kampanja 'Počeši s razlogom' trajat će cijelu godinu, a obilježit će je niz događaja kojima je cilj senzibiliziranje javnosti o raku testisa.

U sklopu kampanje predstavljena je Internet stranica www.pocesisrazlogom.com kao glavni izvor informacija o samopregledu testisa i raku, kao i savjetovalište u sklopu kojega će na telefonske upite građana četvrtkom od 13 do 15 sati odgovarati liječnici Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Među ostalim, kampanju će promovirati i televizijski spot u kojemu sudjeluju ambasadori kampanje - nogometaš Dario Srna, pjevači Neno Belan Marko Tolja, rukometaš Zlatko Horvat, redatelj Dalibor Matanić i drugi.

'S obzirom da se rak testisa ne može prevenirati, redoviti pregledi nužni su za rano otkrivanje bolesti i uspješnije liječenje', rekla je voditeljica Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Marija Gamulin

U Hrvatskoj je, po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2013. od raka testisa oboljela 181 osoba, a najveći broj oboljelih bio je u dobi između 30 i 40 godina života.

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su postupno ili naglo povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osjećaj težine, bol u leđima, oticanje nogu, a čimbenici rizika za pojavu bolesti su rak testisa u obitelji, nespušteni testisi, genetski poremećaji i sl.

'Tumori testisa su najčešći solidni tumori muškaraca mlađe životne dobi. U zadnjih 40 godina broj oboljelih se udvostručio, a po stopi pojavnosti Hrvatska je vrlo visoko među europskim zemljama, uz bok skandinavskim zemljama. To su tumori koji vrlo brzo rastu i šire se organizmom i bitno je da se na vrijeme otkriju, ne samo da bi bili uspješni u liječenju, nego da bi se izbjegla kemotarapija i zračenje koji značajno mogu oštetiti zdrave organske sustave te utjecati na reproduktivnu sposobnost mladog muškarca', naglasio je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskoj urološkog društva Željko Kaštelan

Ožujsko pivo uručilo je v.d. sanacijskom upravitelju KBC-a Zagreb Anti Ćorušiću donaciju od pola milijuna kuna kojom će biti opremljen Referentni centar Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa i ekstragonodalnih germinativnih tumora na Klinici za onkologiju.

Ćorušić je rekao kako će javnozdravstvena akcija pridonijeti poboljšanju ranog otkrivanja raka testisa te dugoročno rezultirati manjim brojem oboljelih u fazi uznapredovale bolesti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!