VIJEĆNICI POTVRDILI TREZVENOST

Sretno održana sjednica skupštine Osječko-baranjske županije

22.11.2011 u 23:00

Bionic
Reading

Očekivalo se da će trojica vijećnika skupštine Osječko-baranjske županije s liste Gordana Matkovića na današnjoj sjednici otkazati poslušnost HDSSB-u. Vlast ipak nisu uzdrmali, zahvaljujući uskakanju drugih pomagača

Kao što je i njihov šef Matković jučer prekinuo koaliciju s HDSSB-om u osječkom gradskom vijeću, pa obećao da želi sjediti na dvije stolice, to jest biti partner, tako je danas postupio i trojac.

Odmah na početku sjednice rečeno je da Stjepan Culek, Mario Matanović i Goran Ilić ne žele više biti u klubu HDSSB-a, nego osnivaju svoj vlastiti klub. Jedna od rijetkih prilika da su se i ova vijećnička imena odjeknula u nedavno obnovljenoj vijećnici neoklasicističke Palače županije sagrađene sredinom 19. stoljeća.

Nastavlja se, dakle, rat iz principa između Gordana Matkovića i HDSSB-a. Taj princip svodi se prvo na stvaranje koalicije za lokalnu vlast u gradu i županiji, a zatim pisanje određenih imena na kandidacijskoj listi za Sabor.

Matković
se, upravo zato, neugodno iznenadio čuvši da su HDSSB-ovci prošli ponedjeljak bez imalo grižnje savjesti, bez pitanja, a kamoli sažaljenja, u zgradu hrvatskog zakonodavca predali listu bez njegova imena.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić odao je javnosti podatak da je nuđeno peto mjesto na listi, a traženo nemoguće – treće mjesto. Prva tri zauzeta su za Šišljagića, Krešimira Bubala i Ivana Drmića, a zna se da dvojica ne mogu biti na jednom mjestu.

U tom trenutku postalo je očito da već 11 mjeseci, od sklapanja do sada čvrste koalicije, nije izgrađena pruga ni nadvožnjak za tramvajsko povezivanje periferije Osijeka. To je samo primjer projekta koji je Matković, kao predsjednik Gradskog vijeća, očito neprestano samozatajno gurao svih tih mjeseci. Od pruge i nadvožnjaka još uvijek ništa.

Međutim, kao vrsni političari, misleći o dobrobiti Osijeka i Osječana, članovi izvršne vlasti u slavonskoj metropoli uvijek se vode devizom 'nikad ne reci nikad'. Zato je Matković još jučer odlučno ustvrdio da možda izlazi iz koalicije, ali će ostati partner gradonačelniku i većini u Gradskom vijeću. Štoviše, misli da će ovako još kvalitetnije i bolje realizirati neke projekte.

Nastavljajući u duhu suradnje i razumijevanja i trojac Culek-Matanović- Ilić danas je poručio da 'neće blokirati rad skupštine', da će sudjelovati u njenom radu i da se nadaju da će i oni dati doprinos radu skupštine.

Pridružili su se vijećnici HSU-a i HSS-a, a jedan istureni od njih, Pavo Šarčević, pohvalio je rad župana Šišljagića

Drama se smirila. Uspješno je izglasan rebalans proračuna i glatko su prošle druge točke dnevnog reda.

Jučerašnja neizvjesnost pred kojom su visjeli Osječani, kao pred provalijom bezvlašća, već nakon 24 sata potpuno je otklonjena jer su institucije vlasti pokazale ovakvu mudrost, trezvenost i dosljednost.