MATKOVIĆ FORMIRAO NEZAVISNU LISTU

HDSSB izgubio većinu u Osijeku

21.11.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Osječka vladajuća koalicija raspala se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, jer je iz nje izašlo četvero vijećnika s liste Gordana Matkovića. Političar koji se nakon izlaska iz lokalnog HSP-a i razlaza s Antom Đapićem, na prošlim lokalnim izborima pojavio kao 'Nova osječka priča' i postao predsjednik Gradskog vijeća, nezadovoljan je 'izostankom realizacije dogovorenih projekata'

Slučajno ili ne, raskid jednogodišnje ljubavi poklopio se s njegovim izbacivanjem s kandidacijske liste te stranke za predstojeće izbore za Hrvatski sabor.

Na ponuđeno peto mjesto na listi, Matković je negodovao, ali neumoljivi HDSSB-ovci prošli ponedjeljak predali su listu bez njegova imena.

'Zašto na listi nema mene, treba pitati predsjednika stranke', ustvrdio je Matković, a šef HDSSB-a Vladimir Šišljagić otkrio da je njihov političar neopravdano želio treće mjesto i odatle cijeli problem.

Ozbiljnost situacije u Gradskom vijeću sada nameće činjenica da bez Matkovićeve potpore HDSSB ima tek devet vijećnika, a oporba 16. Ipak, odbjegli Matković ostat će član HDSSB-a i predsjednik Gradskog vijeća. Štoviše, bivši HSP-ovac najavljuje nastavak suradnje.

'Držim da ćemo ovim klubom, koji po mom mišljenju treba i dalje nastaviti biti partner i gradonačelniku i većini u Gradskom vijeću, kvalitetnije i bolje doći do realizacije', objasnio je Matković novinarima nakon razlaza s gradonačelnikovim HDSSB-om.

U suštini, izlazak iz koalicije za Matkovića ne znači i prekid podrške HDSSB-u. Štoviše, deformaliziranjem suradnje dviju, očito, principijelno kompliciranih opcija, možda će oni kvalitetnije i bolje realizirati dogovorene projekte (?).

O projektima u javnosti nikada nije bilo pretjerano riječi, sada se spominje neki nadvožnjak i tramvajska pruga na periferiji Osijeka, ali pitanje trećeg i petog mjesta na spornoj listi zlokobno lebdi nad ovom političkom suradnjom.

Što će biti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, kako će predsjednik tog vijeća nastaviti suradnju s vladajućim HDSSB-om uz koje je i HNS, što će biti s projektima poput pruge i nadvožnjaka, cijelom Osijeku od danas je velika nepoznanica.

Sasvim drukčije, u proteklih godinu dana Osječani su gradsku vlast shvaćali kao složnu zajednicu različitih mišljenja, ali jednog stava. Primjerice, u ime jedinstva Matković se krajem prosinca 2010. s četrdesetak pripadnika svoje 'nezavisne liste' pridružio HDSSB-u i ispunio osnovni uvjet za to – ne priznaje presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske protiv osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, osnivača stranke.

U društvu je i Hrvatska narodna stranka (HNS), koja je dala zamjenika gradonačelnika Ivana Vrdoljaka. Čvrsta osječka koalicija HDSSB-HNS održala se unatoč protivljenju Vesne Pusić, članice predsjedništva HNS-a. I prije presude Glavašu, Pusić se protivila suradnji lokalnog ogranka svoje stranke s HDSSB-om, sve dok je u njoj osuđenik.

Mjesecima nakon tih izjava, HDSSB i HNS predizborno i postizborni su koalirali i koaliraju, ali samo na gradskoj razini, jer na parlamentarnim izborima grade drukčiju sliku.