PRVO IZRUČENJE

Sretko Kalinić pristao na izručenje Srbiji

13.08.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Sretko Kalinić odrekao se prava na žalbu na rješenje o izručenju Srbiji i time je postao prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen nekoj drugoj državi, potreban je još samo potpis ministra pravosuđa, potvrdio je danas za Hinu glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Devčić je objasnio da je Sretko Kalinić jutros na Županijski sud bio pozvan na ispitivanje kao svjedok, no u međuvremenu je stigao još jedan dopunski zahtjev za izručenjem koji se odnosi na istražni postupak koji se vodi u Beogradu za tri ubojstva.

U tom dijelu Kalinić se morao očitovati samo o tome je li suglasan s izručenjem.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda prije je donijelo nepravomoćno rješenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji, gdje je u odsutnosti, kao pripadnik "zemunskoga klana", osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003.

Kalinić se mogao žaliti u roku od tri dana, o čemu bi odlučivao Vrhovni sud, no nije se žalio iako se izručenju protivio u postupku prije rješenja Izvanraspravnog vijeća.

Kalinić rekao je sutkinji Veri Polak-Presečki sredinom srpnja kako ne pristaje na izručenje jer smatra da u Srbiji ne bi imao pošteno suđenje.

Danas se složio s time da se odmah izruči, dodajući kako - što se njega tiče - nema nikakvih zapreka i neće se žaliti ni na jedno rješenje. S obzirom na potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije od 29. lipnja, više nema prepreka za izručenje Kalinića Srbiji, rekao je Devčić.

"Onda treba samo konstatirati da je odluka suda postala pravomoćna, ona je faktički pravomoćna odmah", istaknuo je Devčić.

Objasnio je da Kalinić zbog procedure ipak ne može biti odmah izručen Srbiji.

"Mora se, neovisno o tome, u ovom ranijem predmetu spis dostaviti ministru pravosuđa i ministar pravosuđa u konačnici donosi odluku o tome hoće li Sretko Kalinić biti izručen Srbiji", rekao je Devčić.

Istaknuo je kako ne zna kad će ministar pravosuđa donijeti odluku o njegovu izručenju Srbiji te da spis još nije stigao u Ministarstvo pravosuđa.

Nakon odluke ministra pravosuđa stvar je dogovora između Interpola te policije Hrvatske i Srbije kada će se to izručenje provesti. Može se očekivati da to neće trebati dugo čekati, rekao je glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić danas u izjavi za Hinu.

Molbu za izručenje Kalinića Srbija je Hrvatskoj poslala 11. lipnja, tri dana pošto je Kalinić teško ranjen iz vatrenog oružja, a tako ranjenoga taj ga je dan pokraj jezera u Rakitju pronašao prolaznik, nakon čega je operiran u Zagrebu, a poslije je prevezen u zatvorsku bolnicu.

Sumnja se da je na njega pucao Miloš Simović, kojega je srbijanska policija uhitila dan poslije u blizini Morovića, mjesta u blizini graničnoga prijelaza Batrovaca, pri pokušaju da iz Hrvatske ilegalno uđe u Srbiju.

Obojica su kao pripadnici "zemunskoga klana" u odsutnosti osuđena na zatvorske kazne po 30 godina zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003. godine, od kada su bili u bijegu.