ODVJETNIK PAVASOVIĆ VISKOVIĆ

'Sretan sam što je MUP pokrenuo internu istragu o Beneti'

23.03.2012 u 18:09

Bionic
Reading

Na pisanja Jutarnjeg lista o sumnjivom (samo)ubojstvu optuženika za ratne zločine u Gruborima Igora Benete, reagirao je odvjetnik prvooptuženog u istom postupku Franje Drlje - Ljubo Pavasović Visković. Pozdravlja pokretanje interne istrage u MUP-u nad policajcima koji su pronašli Benetino tijelo

Jutarnji list u današnjem izdanju još jednom pokušava argumentirano dokazati da se iza smrti Igora Benete krije planirano ubojstvo, a ne samoubojstvo vješanjem jer je Beneta navodno namjeravao priznati zločin u Gruborima. Kao dokaz toj tvrdnji, u današnjem izdanju objavljena je i fotografija (koju je najprije objavio tjednik Aktual) Benetinog trupla kako visi na stablu u mjestu Otrić, što je HND osudio kao krajnje neetični potez uredništva.

U rekonstrukciji događaja, odvjetnike Ljubu Pavasovića Viskovića i Ivana Stanića indirektno se povezuje s mogućim prikrivanjem kaznenog djela, odnosno ubojstva Benete. Pavasović Visković najavio je tužbu i pojasnio što je 15. siječnja 2011. godine radio u Klisu i okolici u društvu Drlje i Benete. 'Radilo se o najnormalnijem sastanku pripreme obrane', tvrdi odvjetnik.

'Toga dana, sasvim slučajno, s nama nisu bile dvije kolegice koje brane ove optuženike jer se iz čiste komocije nisu htjele penjati po Gudurama. Sastali smo se s Benetom i Drljom koji su nam pokazali lokacije koje se spominju u optužnici i odakle je akcija krenula, nakon čega smo sjeli na kasni ručak. Razišli smo se svaki u svome smjeru i nisam više čuo ni vidio Benetu. Dakle, to je bila jedna rutinska situacija kakvih sam u svome poslu imao na desetke', pojasnio je Ljubo Pavasović Visković. Krajnje sam nesklon tužiti medije, ali pređena je svaka moguća mjera. Dakle, ja ću ih tužiti i kazneno i privatno.

Kaže da je jako sretan što je MUP pokrenuo internu istragu po pitanju pronalaska i neobično zakašnjele identifikacije tijela Igora Benete: 'Ta istraga će odgovoriti na neka pitanja koja su i meni jako interesantna. Dakle, suđenje mjesecima nije moglo početi zbog toga što se nije znalo gdje je Beneta. Dan nakon početka suđenja ispostavilo se da policija već mjesecima zna da je Beneta mrtav', kaže Visković kojemu je nevjerojatno i neozbiljno da je tijelo zakopano pod oznakom nepoznate osobe, odnosno da se tijelo bivšeg policajca mjesecima nije moglo identificirati.

Pavasović Visković tvrdi da je onoga dana (17. siječnja 2011) kada je određeno da se Beneta i Drljo moraju vratiti u pritvor (i kada su se njih dvojica odlučili skrivati) cijeli dan evidentiran u Remetincu u posjetima klijentima, a da je njegov partner Svjetlan Stanić bio na stegovnom sudu u Lepoglavi. Kaže da se niti ne zna točan datum kada je Beneta počinio samoubojstvo (ili bio ubijen) i da su sve konstrukcije neutemeljene.

Podsjetimo, prema pisanju Jutarnjeg lista, Beneta je svojoj supruzi 17. siječnja (dva dana nakon sastanka s odvjetnicima) rekao da se ide skrivati s Drljom i da će joj se javljati izvjesni Leo. On joj se doista javljao i tvrdio da joj je muž na sigurnom sve do travnja. Tada je Benetino tijelo nađeno obješeno u mjestu Otrić, a kako ga se navodno nije moglo identificirati, pokopan je pod oznakom 'nepoznata osoba' na zadarskom groblju. Pavasović Visković tvrdi da ne poznaje nikakvog Lea koji bi se s njima (kako navodi Jutarnji list) mogao sastajati i obilaziti mjesta koja se spominju u optužnici za Grubore. 'U životu poznajem samo jednog Lea, a taj sigurno nema veze s ovim slučajem', rekao je odvjetnik.

U lipnju se Općinskom državnom odvjetništvu obratila Benetina supruga te prijavila nestanak, a tek 26. studenog policija otkriva da su jednoga od svojih nekadašnjih djelatnika, čiji su otisci u sustavu, pokopali kao nepoznatu osobu. Pitanje koje je nužno što prije razjasniti je: kako se i zašto mogao dogoditi takav propust policije?