IZVJEŠĆE O NAPRETKU

Srbiji kandidacijski status, Crnoj Gori početak pregovora

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2011 10:21
  • Objavljeno 12.10.2011 u 10:15
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europska komisija u srijedu će preporučiti Vijeću EU-a da Srbiji odobri kandidatski status, a Crnoj Gori da odredi datum za početak pregovora.

U mišljenju o srbijanskom zahtjevu za članstvo, Komisija će preporučiti da se Beogradu odobri kandidatski status, dok će za preporuku za početak pregovora morati ispuniti neke uvjete vezane uz odnose s Kosovom.

'Smatramo da Srbija zaslužuje kandidatski status, a preporuka za početak pregovora povezana je s napretkom u dijalogu s Kosovom i normalizacijom na sjeveru Kosova', rekao je dužnosnik Komisije.

Preporuka Komisije ne znači automatski stjecanje kandidatskog statusa jer zadnju riječ o tome imaju zemlje članice, koje će se o tome izjasniti na sastanku na vrhu 9. prosinca. Odluka je donesena samo ako za nju glasuju sve države članice.

Komisija će pozvati Vijeće EU-a da odredi datum za početak pregovora s Crnom Gorom, koja je kandidatski status dobila prošle godine, rekao je dužnosnik Komisije.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ovogodišnje izviješće 'trebalo bi se zvati izviješće o stagnaciji, a ne o napretku', rekao je isti izvor.

Ništa bolje stanje nije ni u Albaniji, u kojoj je oporba sve donedavno bojkotirala rad parlamenta

Od Kosova se očekuje da izradi sveohuhvatnu strategiju za sjever zemlje, na kojem su Srbi većina. Dužnosnik Komisije ističe da Priština treba pokušati 'pridobiti' srpsko stanovništvo na sjeveru zemlje, ističući da je to dobro napravljene u srpskim enklavama u drugim dijelovima Kosova.

Komisija i ove godine namjerava preporučiti početak pregovora s Makedonijom, koja kandidatski status ima od prosinca 2005., ali zbog prijepora oko imena koji ima s Grčkom pregovori još nisu otvoreni i vjerojatno neće ni biti dok se ne pronađe uzajamno prihvatljivo rješenje oko imena zemlje.

Komisija ističe da će ubuduće u pristupnim pregovorima s bilo kojom zemljom primjenjivati i iskustva stečena u pregovorima s Hrvatskom

'Jedna od naučenih lekcija je i da se pregovori u poglavljima 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24. Pravda, sloboda i sigurnost otvore na samom početku pregovora, a zatvore na samom kraju procesa', rekao je dužnosnik Komisije.

Ta dva poglavlja pokrivaju područja koja se odnose na pravnu državu te upravljanje vanjskim granicama EU-a, policijsku suradnju između država članica, borbu protiv organiziranog kriminala, pravosudnu suradnja u građanskim i kaznenim stvarima.

EU u tim poglavljima naročito inzistira na stvarnoj provedbi reformi u praksi, i traži dokaze o toj provedbi za što je potrebno određeno vrijeme. Stoga će nastojati da se pregovori u tim poglavljima što ranije otvore kako bi do kraja procesa zemlja kandidatkinja mogla pokazati uvjerljive rezultate, ističu u Komisiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi