VESNA PUSIĆ

'Srbija se mora distancirati od Draže Mihailovića'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.05.2015 14:21
  • Objavljeno 18.05.2015 u 14:21
Vesna Pusić

Vesna Pusić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska podržava otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, a ona mora ispunjavati kriterije i uvjete i jasno se distancirati od pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ministrica Vesna Pusić je prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a sudjelovala na neformalnom radnom doručku Prijatelja Srbije, na kojem se okupilo 20-tak ministara vanjskih poslova zemalja članica. Pusić je ponovila da Hrvatska podržava Srbiju na njezinu putu prema Europskoj uniji, ali da je pritom ključno da se ispunjavaju uvjeti i kriteriji.

'Hrvatska je od početka podržavala put Srbije prema ispunjavanju kriterija za sve faze približavanja Europskoj uniji, uključujući u konačnici i članstvo. Međutim, naš je stav da je ključno da se uvjeti ispunjavaju', rekla je ministrica Vesna Pusić. Pri tome je spomenula sporazum između Beograda i Prištine, koji je važno provoditi. U tom kontekstu jedna od ključnih stvari je omogućavanje Kosovu da sudjeluje u regionalnim asocijacijama te distanciranje od pokušaja rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića.

'Smatramo kako je bitno za odnose u regiji distancirati se od ovakvih pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista kao što je bio Draža Mihailović. To kvari situaciju u Srbiji i dobro je da su se vodeći ljudi, premijer i ministar vanjskih poslova distancirali. To šalje vrlo lošu poruku regiji jer je antifašizam jedna od temeljnih europskih vrijednosti, temelja na kojima počiva Europa', rekla je.

'Nadamo se da će Srbija biti u mogućnosti udovoljiti potrebnim kriterijima, da će ove godine i stvarno početi pregovore o nekim poglavljima. Što se Hrvatske tiče, za nas su naročito važna poglavlja 23 i 24 - Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost', rekla je hrvatska ministrica. Na sastanku Prijatelja Srbije sudjelovao je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!