VASIĆEV SKALPEL

Srbija s one strane bijelog Schengena

  • Autor: Miloš Vasić
  • Zadnja izmjena 05.12.2009 07:51
  • Objavljeno 05.12.2009 u 07:51
schengen

schengen

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Iako su vize ukinute, neće svi Srbijanci pohrliti na Sv. Nikolu u Europu da tamo ostanu zauvijek ili barem devedeset dana. Ali, bit će im malo lakše. Već ide vic po netu: 'Moli se poslednji državljanin Srbije da pre odlaska ugasi svetlo. Vlada Republike Srbije. Klik!'
‘On me gleda s one strane grane
Kao da sam došao zbog šane’
(Momčilo Bajagić)


U prijevodu, Bajaga hoće reći: pogranični me policajac gleda kao da sam došao zbog sitne krađe. Ovaj autentični vapaj navijestio je nekoliko godina ranije užas sankcija koje će uslijediti Srbiji: nema više onog ‘pasoša crvenog’ o kojem će nostalgično pjevati Balašević, nikamo bez vize, žohari! Glasali ste za Miloševića? Sakali ste – eve vam ga, kakbirekli Makedonci! Počelo je 31. svibnja 1992. i završit će 19. prosinca, na pravoslavnog Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, pomoraca – i lopova.

Srbija došla na bijelu schengensku listu!

Taj (inače očekivani) hatišerif iz Bruxellesa izazvao je u Srbiji neprimjereno oduševljenje i radost. Oboje, međutim, dugujemo marljivim naporima marketingaša i spin-doktora vladajuće koalicije Borisa Tadića (koja se ionako sastoji od sve samih spin-doktora, yuppieja i marketinških šibicara). Od ljeta 2008, kada su konačno sastavili ovu vladu na paroli 'Za evropsku Srbiju!' (tako im se koalicija i zove: ZES), ti vrli muževi pokušavaju proizvesti nekakav – ikakav – rezultat na tom planu. Pritom bi da ne pronađu Mladića i Hadžića i da očuvaju fikciju, opijumski san 'Kosova u Srbiji'. Te dvije geste, kažu nam iz ‘Euvrope’, uvele bi Srbiju u EU trenutačno. Srbijanska politička klasa naučila je od Miloševića vještinu kako prodati štetu od sebe (nuisance value): usrećite nas, pa nećemo praviti sranja, ukratko. Europa se, pak, odlučila za poučak Lyndona B. Johnsona, pokojnog predsjednika SAD-a: bolje da ih primimo u šator, pa da pišaju vani, nego da ostanu vani i pišaju u šator (kad su već pišanju skloni).

Iz te pragmatične političke geste sada se u Srbiji pravi epohalna pobjeda na europskome putu: evo će 19. studenog u ponoć cijela Srbija navaliti preko granice u bijeli svijet, željna da napase izgladnjela estetska osjetila po Louvresu, Pinakoteci, Sieni, muzeju Madamme Tussaud i Guggenheimovom muzeju.

slobodnaevropa.org

slobodnaevropa.org

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U redovima ispred veleposlanstava znalo je doći i do fizičkih obračuna
PO SALAMU U MAĐARSKU, NA MORE U BRATSKU GRČKU

Uozbiljimo se. Ulazak u bijeli Schengen imat će dvojake posljedice: psihološke i materijalne. Psihološke su značajnije jer sada Srbeki mogu putovati po cijeloj Europi (osim Britanije i – iz nekog razloga – Irske), a da ih se ne gleda onako 's one strane grane', pa ako im se ne putuje – ne moraju, ali mogu. Nije to mala stvar: dobivanje schengenskih, a prije toga svih drugih viza bio je do sada postupak naporan i nadasve ponižavajući. Redovi pred konzulatima od 1992. do danas počinjali su se formirati u tri ujutro i protezali su se na stotine metara. Obrasci za vize povećavali su se u obimu sve do djevojačkog prezimena pokojne prabake. Bezdušni konzularni birokrati konzumirali su svoje diskrecijsko pravo široke ruke: ne može i gotovo! Znam dvije cure, briljantne novinarke, koje su dobile neku strašno važnu austrijsku nagradu za promicanje ljudskih prava, ljubavi, mira i razumijevanja i bile su pozvane na dodjelu u Beč (smoking, balska haljina i to, Wiener Hochschule, kakbirekli u Agramu). Dobile su schengenske vize na 48 sati i – normalno – odbile da se ukažu. ‘Toliko dobijem u policijskom zadržavanju prije istražnog suca’, rekla je jedna. Mnogi besprijekorni ljudi koje znam odbili su se poniziti na taj način: ma nosite se u k**ac i vi i vaša viza! S druge strane, svaka estradna cajka i svaki i jedan međunarodni kriminalac iz Srbije dobivali su dvogodišnje schengenske vize bez problema. Uzgred: austrijska je policija prije par godina strpala u buksu pola svog beogradskog konzulata zbog korupcije.

Stvarni, zbiljnosni aspekt ove priče drukčiji je. Korist od slobodnog putovanja u schengenske zemlje imat će obični ljudi: prije svega oni koji su godinama išli u Mađarsku i druge susjedne zemlje po salamu, sir, deterdžente, krpice i ostalu jeftiniju robu za sebe ili za preprodaju, jer od toga žive. Druga skupina su oni koji vole ići na odmor u Grčku i druge zemlje i koji su se ponižavali u repovima da bi dobili vizu od svoje 'pravoslavne grčke braće' (Grčka od hrvatskih državljana ne traži vizu). Treća, najbrojnija i najvažnija skupina su oni koji nemaju posla u Srbiji i radili bi nešto u Europskoj uniji, pa makar i na crno, onih devedeset dana koliko mogu tamo godišnje provesti, a da ne uđu u sveznajuće kompjutore EU-a i tako postanu nepoželjni gosti. Bit će to značajno olakšanje mnogim mladim i obrazovanim, vrijednim i poduzetnim ljudima, a napose studentima kojima to olakšava život.

slobodnaevropa.org

slobodnaevropa.org

Izvor: Sipa Press / Autor: Press

Dragocjeni papir zvan schengenska viza često je završavao u rukama kriminalaca
KOSOVO JE BIOMETRIJSKA SRBIJA

Tehničko-policijski preduvjet za bijeli Schengen bio je novi obrazac putovnice s biometrijskim i drugim podacima u elektronskome čipu, primjeren europskim zahtjevima i standardima. Zakonski preduvjeti bili su ispunjeni potpisivanjem sporazuma s EU-om o prihvatu protjeranih osoba, uzajamnoj pravnoj pomoći itd. Ta nova putovnica crvena je i s neizbježnim novim grbom Srbije, koji je heraldička nakaza s nesrazmjerno velikom i sasvim suvišnom krunom, ali to je sad već pitanje estetsko i za drugu jednu priču.

Stare, plave putovnice s grbom davno u Gospodinu preminule SR Jugoslavije vrijedit će još godinu dana, ali će se s njima u schengenske zemlje moći putovati jedino s važećom vizom. Poseban problem bilo je, naravno, kao i uvijek, Kosovo. S obzirom na to da Srbija iz nekog neshvatljivog razloga smatra Kosovo svojim teritorijem, onda mora i Kosovare smatrati svojim državljanima. To se Europskoj uniji zbog nečega ne sviđa, pa je od Srbije zatražila da tu stvar regulira jer Kosovarima savršeno odgovara da – kad im treba – budu državljani Srbije, što je opet ljudski i normalno. Liječe se u Beogradu kad im je frka jer kosovsko zdravstvo nije baš najkvalitetnije. Uostalom, nije njihova greška što Beograd misli kako misli. Tako je, dakle, MUP Srbije smislio nadasve složenu proceduru za Kosovare koji hoće novi srbijanski pasoš. Procedura je obeshrabrujuća, da ne kažem prohibitivna. Po hrvatskom uzoru, zasnovana je na pasivnom otporu administracije koja svaki puta traži još po dva-tri dokumenta koje valja osobno dostaviti u Beograd. Izgleda da se Europi to svidjelo.

Neće, dakle, svi Srbijanci pohrliti na Sv. Nikolu u Europu da tamo ostanu zauvijek ili barem devedeset dana. Ali bit će im malo lakše. Već ide vic po netu: 'Moli se poslednji državljanin Srbije da pre odlaska ugasi svetlo. Vlada Republike Srbije. Klik!'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi