JOHN KERRY

'Srbija je na liniji vatre u odnosima SAD-a i Rusije'

26.02.2015 u 09:36

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry uznemirio je srpsku javnost izjavom da se ta zemlja nalazi na 'liniji vatre' u odnosima između SAD i Rusije.

Kerry je navedenu konstataciju izrekao složivši se s ocjenom američkog senatora Christophera Murphija u američkom Senatu da Rusija 'maršira u Srbiji sa većim utjecajem nego ikada prije'.

'Kada je riječ o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i drugima - Gruziji, Moldaviji, Pridnjestrovlju - oni su na liniji vatre', izjavio je Kerry odgovarajući na pitanja senatora Murphyja o rastućem utjecaju Rusije u Europi, prenosi B92. Kerry se tijekom saslušanja u vanjskopolitičkom odboru američkog Senata složio s Murphyjevom ocjenom da Rusija vodi uspješan propagandni rat u kontekstu ukrajinske krize.

Američki senator je istaknuo da postoji zabrinutost da debata o eventualnom slanju oružja u Ukrajinu baca sjenu na 'daleko veći projekt koji se odvija pred nama', a to je širenje utjecaja Rusije'.

'Ono što vidimo u Ukrajini jeste vrh ledenog brijega kada je riječ o utjecaju Rusije u toj regiji', naveo je Murphy i dodao da treba potražiti pravne instrumente za suzbijanje tog utjecaja u zoni koja po, njegovim riječima, obuhvaća Moldaviju, Gruziju, Srbiju, Crnu Goru i Baltik. Murphy smatra da je na djelu 'asimetričan oblik ratovanja' – 'oni kupuju medije, plaćaju državne službenike ili zastrašuju one koje ne mogu potplatiti'. Takvo ponašanje Rusije nije, po njegovim riječima, naišlo na adekvatan odgovor Zapada.