ALEKSANDAR VULIN

Srbija jača vojsku: 'Nećemo dozvoliti novu Oluju ili Bljesak'

24.12.2016 u 18:06

Bionic
Reading

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin upitao je u subotu, reagirajući na najavu da Hrvatska kupuje borbene zrakoplove i helikoptere, koga Hrvatska planira napasti jer je članica NATO-a, dok Srbija kao vojno neutralna ne može računati na saveznike te poručio da će Srbija jačati vojsku i neće više nikada dozvoliti 'da se ponove užasi srpskog naroda kao što je to bilo u akcijama Oluja ili Bljesak'

'Hrvatska je članica najmoćnijeg i najvećeg vojnog saveza na planetu i okružena je takvim zemljama ili onima koje su vojno neutralne ili zemljama koje nemaju nikakvu vojnu snagu', rekao je Vulin na tiskovnoj konferenciju u srbijanskoj vladi.

On je, ustrdivši kako Srbija kao neutralna zemlja ne može računati da će je bilo tko zaštititi 'i zato ima razloga, potrebe i opravdanje da razvija vojne kapacitete'.

Komentirajući izjavu hrvatske predsjedniceKolinde Grabar-Kitarović o planovima Hrvatske za nabavu zapadnih nadzvučnih borbenih zrakoplova, te helikoptera Black Hawk, kao i njezinu poruku da na to 'ne gleda kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske', Vulin je rekao kako ne zna koga Hrvatska planira napasti i za koga joj treba oružje.


'Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora', rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu Večernjem listu na pitanje hoće li ostvarenje najave Srbije da nabavi ruske MiG-ove 29 i drugo naoružanje dati vjetra hrvatskoj odluci o nabavi nove borbene eskadrile.

Kasnije u subotu Vulin je na novogodišnjem prijamu u Domu umirovljenika izjavio kako će Srbija jačati svoju vojsku i neće više nikada dozvoliti da se ponove užasi srpskog naroda kao što je to bilo u akcijama Oluja ili Bljesak.

'Beskrajno sam ponosan što vam mogu reći da ćemo našu armiju jačati, naoružavati, opremati i da nikada više nećemo dozvoliti da se ponove užasi Oluje ili Bljeska, a da nemamo čime ili da ne znamo kako', navode beogradski elektronički mediji izvatke iz Vulinova obraćanja umirovljenicima i članovima udruge boraca.

'Nema mira, niti slobode bez snažne i moćne države, bez armije i policije, ali i više od svega bez naroda koji voli i cijeni slobodu. Nemojmo nikada dopustiti da nam govore kao istinu veliku i strašnu laž - da mi volimo ratovati, da Srbi vole ratovati', rekao je srbijanski ministar.


Vulin je ustvrdio kako je Srbija svoj mir uvijek plaćala ratovima o kojima nije odlučivala.

'Nije se Srbija pitala za ratove, dolazili su bez njezine volje i njezina pitanja. Možda je samo jedno pitanje postavljano - da li smo spremni nestati, umanjiti se i biti suprotni sebi samima- živjeti bez slobode, jer to su veliki i moćni željeli. Nikada nijedna generacija u povijesti srpskog naroda nije dala pogrešan odgovor', rekao je Vulin.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i ministar obrane Zoran Đorđević boravili su 21. prosinca u Moskvi i najavili da će Rusija pokloniti Srbiji šest mlaznih lovaca MIG-29, te da će Beograd platiti samo njihovu modernizaciju i remont, što će koštati 'između 180 i 230 milijuna eura'.

'Ako biste računali da takve zrakoplove kupujemo, stajali bi nas oko 600 milijuna eura. Onda možete vidjeti koliko smo dobili povoljne cijene i koliko smo dobili na poklon', rekao je Vučić u Moskvi, te najavio da će Rusija pokloniti Srbiji i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2, te manje topovo kalibra 14,5mm.

Realizacija ovog vojnog aranžmana Rusije i Srbije očekuje se tijekom iduće godine.