HRVATSKA BEZ ODGOVORA

Srbija dodjeljuje medalje krvnicima Vukovara i Škabrnje!

05.04.2011 u 13:05

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Republike Srbije se očitovalo o spornim medaljama koje će se dodjeljivati za ratove na području bivše Jugoslavije i potvrdilo da će vojnici koji su sudjelovali u opsadi i okupaciji Vukovara za to dobiti i spomen-medalje

Kako nam je neslužbeno rečeno, oni u Srbiji nemaju drugu republiku u kojoj žive i smatraju da je bivša Socijalistička Jugoslavija trajala do svibnja 1992, a baštineći tradiciju JNA, smatraju logičnim dodijeliti medalje onima koji su to zaslužili. Podsjećamo, Hrvatska je međunarodno priznata 15. siječnja 1992, pa to znači da Srbija ignorira i tu činjenicu kad spominje svibanj 1992. godine.

Vojna spomen-medalja za sudjelovanje u borbenim djelovanjima na teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije može se dodijeliti profesionalnom pripadniku Vojske Srbije ukoliko je sudjelovao u izvođenju borbenih djelovanja u razdoblju od 26. lipnja 1991. godine do 19. svibnja 1992. godine, od 23. ožujka 1998. godine do 26. lipnja 1999. godine ili u razdoblju od 23. ožujka 2001. godine do 30. lipnja 2001. godine, što se dokazuje rješenjem nadležnog starješine o priznavanju staža osiguranja u uvećanom trajanju 12/24 u navedenom razdoblju ili potvrdom nadležnog starješine na osnovi člana 141. Zakona o Vojsci Srbije.

'Vojne spomen-medalje dobivaju pripadnici Vojske Srbije koji su svoju dužnost obavljali časno i profesionalno, a ukoliko su tijekom svoje vojničke karijere sudjelovali i u borbenim djelovanjima, podrazumijeva se da su u svom vojničkom pozivu postupali na način koji ih razlikuje od svih onih protiv kojih se donose presude pred Međunarodnim ratnim sudom u Haagu', rekao je Igor Jovičić, državni tajnik u srbijanskom ministarstvu obrane.

Vojne spomen-medalje dodjeljuju se na osnovi činjenica u karijeri vojnika, objašnjava Jovičić, kao što su sudjelovanje u mirovnim operacijama, pripadnost vojsci određen broj godina, pa i sudjelovanje i ranjavanje u borbenim djelovanjima.

Diplomatske smicalice

Iz diplomatskih izvora saznajemo da se Hrvatska neće žuriti osuditi ovaj potez srbijanske strane jer je bitno kome će te medalje biti dodijeljene. Kako saznajemo, naša strana ne želi upasti u neku diplomatsku zamku da žestoko napadne srbijansku stranu zbog ove najave, pa medalju daju ljudima koji su spašavali Hrvate u Vukovaru. Također naš diplomatski izvor smatra da se dijeljenjem tih medalja Srbija samo blamira u međunarodnoj javnosti koju će naša strana također brifirati o našem viđenju stvari, iako je najnovijom izjavom državnog tajnika Jovičića stvar donekle ublažena u usporedbi s prvotnim najavama. Također, kako nam je objašnjeno, mnogi Srbi danas ne žele da se zna da su ratovali s druge strane Dunava jer to za sobom povlači interes javnosti i razne istrage.

'Medalje u istim ili sličnim kategorijama dodjeljuju se u svim vojskama i ne postoji nijedan razlog da se takve medalje ne dodjeljuju i pripadnicima naše vojske', poručio je Jovičić i dodao da se pitanje spomen-medalja ne treba sagledavati kroz zamjenu teza o karakteru borbenih djelovanja na teritoriju bivše SFRJ i pitanju nasljeđa i baštine bivše JNA.

U našem Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) kažu da je preko našeg veleposlanika u Beogradu zatraženo službeno objašnjenje srbijanske strane.

'Ako bi se pokazalo da bi se te medalje dodjeljivale osobama koje traži hrvatsko pravosuđe ili su sudjelovale u agresiji na Republiku Hrvatsku, mi smatramo da to ne pridonosi daljnjem razvoju, štoviše, šteti odnosima između dvije zemlje', kazao nam je glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.