SUMMIT EU

Srbija dobila status kandidata za EU!

02.03.2012 u 10:31

Bionic
Reading

Čelnici zemalja članica Europske unije odobrili su u četvrtak navečer kandidatski status za Srbiju, a odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor odgodili su za rujan

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozdravili su odluku o kandidatskom statusu za Srbiju.

'Nadam se da će to potaknuti Srbiju da nastavi s naporima na ispunjavanju političkih i gospodarskih kriterija za članstvo u EU', rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita.

'Smatram da je ovo jako dobra odluka koja pokazuje da je Europska unija i dalje privlačna', rekao je Barroso.

Čelnici EU-a odlučili su za rujan odgoditi odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, čemu se još uvijek protivi Nizozemska.

Rumunjska je pokušala povezati davanje statusa kandidata Srbiji sa zelenim svjetlom za ulazak u schengenski prostor, iako to u EU-u službeno ne žele priznati.

Van Rompuy je, odgovarajući na pitanje, zanijekao da je 'rumunjski predsjednik i u jednom trenutku dovodio u vezu srbijansku kandidaturu s ulaskom u Schengen'.

U petak, drugi dan summita, čelnici 25 zemalja potpisat će ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji je namijenjen jačanju fiskalne discipline kako bi se ubuduće izbjegle dužničke krize u pojedinim zemljama eurozone. Samo su Velika Britanija i Češka odlučile da neće potpisati novi fiskalni pakt.

Na summitu kao promatrač sudjeluje hrvatski premijer Zoran Milanović