NEINFORMIRANO PRAVOSUĐE

Srbi raspisali tjeralicu za pokojnom Nadom Šakić

15.07.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Interpol Srbije raspisao je međunarodnu tjeralicu za Nadom Šakić (85), zbog sumnje da je sudjelovala u masovnim ubojstvima Srba, Židova i Roma u koncentracijskim logorima Stara Gradiška i Jasenovac, tijekom Drugog svjetskog rata. Protiv nje se u Srbiji vodi postupak od 1998. zbog sumnje da je izvršila kazneno djelo genocida

Ona je rođena u Livnu, u današnjoj Bosni i Hercegovini, ali ima argentinsko državljanstvo i živi u Argentini. No, očito srbijanske nadležne službe nisu baš pratile vijesti iz Hrvatske jer da jesu znale bi da je Nada Esperanza Šakić umrla u veljači a njen je ispraćaj održan na zagrebačkom krematoriju .

Srbi su je optužili da je zajedno s ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, kao i da je sudjelovala u likvidacijama više tisuća logorašica.

Također je navodno izdala zapovijed da se 21. travnja 1945. pobiju sve preostale žene i djeca u logoru.

'Nada Šakić je osumnjičena za najteže ratne zločine. Očekujemo da na osnovi naše potjernice bude uhićena. U tom slučaju, odmah ćemo tražiti njeno izručenje Srbiji kako bi joj se ovdje sudilo za teške zločine za koje se sumnjiči', poručio je državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Srbije Slobodan Homen. Nadi Šakić je već suđeno u Hrvatskoj pod istim optužbama, ali je oslobođena zbog nedostatka dokaza.