KOALICIJA SE DOGOVORILA

Srbi pokreću nove mjere štednje zbog nove krize

17.06.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Čelnici vladajuće koalicije u Srbiji usuglasili su detalje protukriznih mjera kojima se žele postići uštede u proračunima svih ministarstva, izvijestila je danas Radiotelevizija Srbije

Nakon sastanka, koji je trajao do kasno u noć na ponedjeljak, nitko od dužnosnika nije davao izjave medijima, a RTS saznaje da su dogovorom predstavnika vodećih stranaka stečeni uvjeti za početak rebalansa državnog proračuna koji bi vlada trebala usvojiti do kraja ovog tjedna.

Potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je u nedjelju uoči sastanka da 'štednji nema alternative', ali da mjerama vlade nitko neće biti oštećen.

'Bit će oštećena država ako ne štedi. Srbija ima ozbiljan problem u nedostatku gospodarskog rasta i fiskalnom deficitu. Sada se radi na smanjenju rashodovne strane budžeta, a u narednom periodu mora se potaknuti gospodarska aktivnost', naglasio je Vučić.

Vlada Srbije nastoji naći načine da uštedi 350 do 400 milijuna eura kako bi mogla držati pod kontrolom manjak u državnoj blagajni. Očekuje se da rebalans proračuna sa protukriznim mjerama bude usvojen u srbijanskom parlamentu do kraja mjeseca.

Vlada Srbije početkom lipnja istaknula je odlučnost da sačuva stabilnost financijskog sustava i sve svoje aktivnosti usmjeri na povećanje gospodarske aktivnosti i životnog standarda, te smanji fiskalni deficit u odnosu na 2012. godinu, ali tako da taj teret ne padne na najsiromašnije građane.

Državno Fiskalno vijeće upozorilo je u svibnju da će se Srbija krajem ove godine ili početkom 2014. suočiti s ozbiljnim financijskim problemima ako ne uspije obuzdati deficit u državnom proračunu. Slične prognoze i upozorenja dao je i Međunarodni monetarni fond.