MILORAD DODIK:

'Srbi neće biti ikebane u Srebrenici'

09.03.2012 u 10:50

Bionic
Reading

Izmjena izbornih pravila za Srebrenicu nisu tema sutrašnjih razgovora 'šestorke' u Banja Luci, jer će postojeći Izborni zakon biti primijenjen i u toj općini, a pobijedit će se srpski kandidat za načelnika, ustvrdio je predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik

Dodik je odbacio izjave nekih stranih diplomata da nije prihvatljivo da Srbin bude načelnik Srebrenice. On je za RTRS rekao da 'Srbi neće biti ikebane u Srebrenici' i da će se srpske političke stranke 'ujediniti u Srebrenici i ona će dobiti načelnika Srbina'.

Naveo je da nije protiv dogovora o presudI 'Sejdić - Finci' kako bi BiH mogla krenuti na europskom putu, ali je dodao da će se to desiti ako ne bude postavljanja novih uvjeta.

Moguće je, kaže, da sljedeći problem bude pitanje budžeta zajedničkih institucija.

'BiH ne može biti država na unutrašnjem planu, jer ima samo teritorijalni integritet i međunarodni kapacitet. BiH po Daytonu nema nijedno unutrašnje pitanje u svojoj suverenosti. Ovo što su nam oteli bilo je na silu', rekao je Dodik ustvrdivši da 'nije bilo ni predviđeno da BiH bude država, a sada je pokušavaju da izgrade kao državu i jedan dio međunarodne zajednice to 'gura''.

Tu državu, naveo je, on 'neće', već ona može da bude samo daytonska.

On je iznio stav 'da je RS državotvorni dio državne zajednice koja se zove BiH'.

'BiH je servis za naše potrebe i mora, ako hoće uopće da preživi, da servisira i uvažava potrebe RS-a. Ako toga nema, koji će nam đavo BiH', ustvrdio je Dodik pred sutrašnji sastanak lidera najjačih stranaka u BiH kojima će biti domaćin.